GRÄNSSKYDD Polska parlamentet har röstat igenom en lag enligt vilken illegala migranter avvisas vid gränsen och därefter inte kan inträda i Polen på flera år. Klartecken har även givits för en gränsmur.

Den nya lagstiftning som genomdrevs av det polska parlamentet under torsdagen ger landets gränsvakter befogenhet att driva tillbaka migranter till det land, som de olagligt försökte inträda i Polen från.

Lagen stadgar också att var och en som påträffas med att försöka ta sig in i Polen på ett olagligt sätt, kommer att nekas inträde i landet för en period omfattande mellan sex månader och tre år.

Här stipuleras också att begäran om asyl av dem som tagit sig in i landet på ett olagligt sätt kommer avslås.

Enligt den EU-finansierade webbsidan InfoMigrants görs det dock undantag för asylsökande som har kommit direkt från ett land där deras liv och frihet är hotade – såvitt de inte har gjort uppehåll i andra länder innan de kom till Polen.

Polska lagstiftare har även givit klartecken för byggstart för en mur utmed den drygt 40 mil långa gränsen till Vitryssland, till en kostnad av cirka 353 miljoner Euro – motsvarande drygt 3,5 miljarder svenska kronor.

Ryssland har av Polen anklagats för att dirigera strömmen av gränsöverträdande migranter, som ursprungligen kommer från Afrika, Mellanöstern och Sydasien – till Polen.

Effektiv mur med avancerad teknik utlovas

Polens inrikesminister Mariusz Kaminski sade på torsdagen att muren kommer bli ”en solid och hög barriär med ett övervakningssystem av kameror och rörelsedetektorer”.

En liknande mur har uppförts i Grekland utmed landets gräns till Turkiet. Även denna mur är, enligt landets minister för medborgarbeskydd Michalis Chrysochoidis, utrustad med ett ”extremt teknologiskt avancerat” övervakningssystem.

Både Grekland och Polen finns bland de tolv länder som tidigare i månaden undertecknade ett brev adresserat till EU, där man uppmanar till agerande för att tackla den illegala immigrationen in i Europa.

Spänningen längs gränsen mot Vitryssland uppges de senaste veckorna ha ökat, med rapporter om att vitryska styrkor ska ha öppnat eld vid polska gränsstationer – om än ingen uppges ha skadats vid sådan beskjutning.

Delar av den berörda polska gränsbevakningen tror dock att det kan ha rört sig om lös ammunition som avfyrats.