RÅDGIVNING Nyckeln till ett stopp för migrantinvasionen av Polen från Vitryssland heter förhandling med Vitryssland, tipsade den ryske presidenten Putin under torsdagen den tyska kanslern Merkel.

Nordfront har sedan Polen antog en ny gränslag i mitten av oktober följt utvecklingen vid landets gräns mot Vitryssland.

I ett telefonsamtal under torsdagen tipsade den ryske presidenten Vladimir Putin den avgående tyska kanslern Angela Merkel att EU bör återuppta kontakten med Minsk för att lösa problemet med migrantflödet genom gränsen mellan Vitryssland och Polen.

Putin ska ha betonat att en stängning av gränsen måste utföras i enlighet med ”internationell humanitär lag”.

Detta är andra gången på två dagar som den ryske presidenten och den avgående tyska kanslern haft direktkommunikation.

Det är enligt Kremls hemsida i det senare samtalet de två ledarna emellan som Putin beskriver situationen vid EU:s yttre gräns som en ”akut migrationskris” och där som han uppmanar unionen att återupprätta relationerna med Minsk ”för att lösa problemet”.

Kapade banden och införde sanktioner

Bryssel kapade de diplomatiska banden med Vitryssland efter förra årets presidentval. Man införde nya sanktioner och unionens medlemmar har efter detta fortsatt stödja och hylla den förra presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaya.

Gränskrisen nådde västmediers rubriker i augusti i år då hundratals så kallade flyktingar, de flesta av dem från länder som Irak, Syrien, Iran och Afghanistan, från vitryskt territorium försökte korsa gränsen mot Polen – en EU-stat.

Massinvasion

Situationen har sedan dess eskalerat och för närvarande försöker 4000 ”asylsökare” forcera gränsen, medan tusen till uppges vara på väg mot den.

EU anklagar Vitryssland för att i sin konflikt med väst beväpna ”flyktingarna” och Polens premiärminister kallar det hela ”ett hybridkrig fört av Minsk”.

Vitryssland å sin sida försäkrar att man inte längre har resurser till att på ett effektivt sätt hantera flyktingströmmarna – beroende på de sanktioner som EU har ålagt landet.

Amnesty International och några andra ”humanitära” grupperingar har anklagat Warzawa för att förneka ”strandade människor” deras ”grundläggande mänskliga rättigheter” samt för att bryta mot ”EU:s lagar för migration”.