FINLAND Nu stänger den finska regeringen den sista gränsövergången mot Ryssland efter att ett stort antal migranter under en längre tid anlänt till gränsen. Man har även startat en kampanj vid namn ”Kom inte till Finland” samtidigt som man ska styra migranter in i landet genom flygplatser och hamnar.

Vid en presskonferens i tisdags meddelade den finska inrikesministern Mari Rantanen att regeringen beslutat att stänga hela gränsen mot Ryssland. Natten till torsdag ska således den sista gränsövergången Raja-Jooseppi bommas igen och så förbli åtminstone fram till den 13 december.

— Ryssland använder människor som verktyg och dirigerar dem till Finlands gräns under hårda vinterförhållanden. Finland agerar för att få ett slut på det här, menar statsminister Petteri Orpo.

Redan förra veckan gjorde den finska regeringen ett försök att stänga gränsen österut. Enligt Svenska Yle satte den biträdande justitiekanslern dock käppar i hjulet då denne förkastade förslaget på grund av att förslaget ”inte tryggar den rätt att söka asyl som fastställs i lag och internationella konventioner”. Denna veckas beslut fick dock grönt ljus av justitiekanslern.

Kom inte (?) till Finland

Inrikesministern pratar också om en informationskampanj för att stoppa flödet av migranter. I kampanjen ska man bland annat belysa hur kallt det är vid gränsen. Detta fick lögnmedias journalister att ställa frågan till politikerna om de är beredda att låta migranter frysa ihjäl vid den stängda gränsen. Ingen politiker ska ha svarat på frågan.

Vidare befarar Rantanen att problemen med migranterna kan komma att öka. Understöd till påståendet bidrar också gränsbevakningen med då de menar att de besitter hemlig underrättelseinformation som tyder på att mängden ”asylsökande” kan komma att öka.

Både stats och inrikesministern påpekar något oklart att mängden migranter ändå inte är det centrala i de åtgärder som nu vidtas för att strypa flödet, utan att ”Finlands säkerhet är hotad”. Från regeringens håll menar man dock istället att invandrare ska tas emot vid hamnar och flygplatser istället för från den ryskfinska gränsen.

Enda gränsstationen kommer att hållas öppen är Vainikkala gränsstation. Dock kommer enbart godstågtrafik att vara tillåten.