JO om Kinberg Batra: ”Nonchalans och bristande respekt”
KORRUPTION • JO har på torsdagen presenterat sin granskning av Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra. Den tidigare M-ledaren får allvarlig kritik för hur hon tillsatt statliga tjänster med vänner och bekanta.
Den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra, som idag är landshövding för Stockholms län, har anklagats för korruption och nepotism när hon tillsatt en rad tjänster. På torsdagen presenterade Justitieombudsmannen (JO) en granskning av tre av dessa fall, där man kommer med svidande kritik.
I en sammanfattning av utredningen, som signerats av JO Per Lennerbrant, kan man läsa:
JO konstaterar att landshövdingen har agerat på ett sådant sätt att kravet på saklighet inte efterlevts i något av ärendena. Dessutom var hon jävig i ärendet som gällde planeringschefen. Där brast förfarandet även i fråga om opartiskhet. Enligt JO vittnar detta om nonchalans och bristande respekt för grundläggande bestämmelser som syftar till att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. JO riktar allvarlig kritik mot landshövdingen för hennes agerande.
Kinberg Batra valde bland annat att anställa en kvinna vid namn Anna Borgs som sin planeringschef. Landshövdingen ska ha meddelat Borgs att hon tänkte tillsätta en ny tjänst och utlyste den sedan endast genom att lägga en lapp i receptionen. Borgs blev i slutändan den enda som sökte tjänsten.
I det här fallet anser JO att Kinberg Batra inte bara gjort fel utan även gjort sig skyldig till jäv.
— Anna Kinberg Batra är gudmor till hennes barn. Det är inte godtagbart om man är delaktig i handläggningen då, säger Lennerbrant.
Dessutom tillsatte Kinberg Batra en organisationsutvecklare utan att överhuvudtaget utlysa tjänsten. Återigen var det en personlig bekant till Kinberg Batra som fick jobbet.
— När det gäller planeringschefen och organisationsutvecklaren så har hon på förhand bestämt att de skulle ha de här jobben, så kan man inte göra vid en statlig anställning. Huruvida det berodde på deras vänskap går jag inte in på, säger Lennerbrant i en kommentar till Aftonbladet.
Har regeringens fulla förtroende
Trots anklagelsen om jäv har statsminister Ulf Kristersson (M) meddelat att Kinberg Batra har regeringens förtroende som landshövding. Kristersson säger dock att han kommer att läsa rapporten och sedan diskutera saken med ”ansvariga statsråd”.
— Jag har all respekt för att varje misstanke, äkta eller upplevd, om missbruk på olika sätt väcker vrede, säger statsministern till Aftonbladet.
— Jag drar inga slutsatser i dag. Det här kom alldeles nyligen.
Kinberg Batra har kommenterat utredningen med att hävda att ”flera processer” har inletts på länsstyrelsen för att ”förbättra arbetssätt och utveckla verksamheten”.
— Jag har gjort fel, men jag har aldrig haft för avsikt att agera vare sig nonchalant eller respektlöst på det sätt som beskrivs. Tvärtom tar jag både rollen och myndighetens viktiga uppgifter på stort allvar, och förtroendet för dessa är av största vikt även för mig, säger hon.
Landshövdingar tillsätts av regeringen och agerar regeringens representant i regioner och länsstyrelser. Posterna tillsätts för perioder på sex år och även om positionen ska vara ”politiskt oberoende” så tillsätts som regel tidigare toppolitiker.