INRIKES. Under en presskonferens på fredagsmorgonen meddelade Anna Kinberg Batra att hon avgår som Moderaternas partiledare. Detta kommer efter att elva moderata länsförbund krävt hennes avgång.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur turbulensen inom Moderaterna har ökat då flera moderatförbund i landet meddelade under förra veckan att de kräver M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång, då man menar att förtroendet för henne är förbrukat.

För att byta ut en partiledare krävs det en extrastämma och då behövs det att minst åtta länsförbund kräver partiledaren avgång. Under torsdagskvällen stod det också klart att 11 förbund av 22 ställer sig bakom kravet.

I ett pressmeddelande på fredagsmorgonen uppgav Moderaterna att de skulle hålla en presskonferens med Kinberg Batra och under pressträffen lämnade M-ledaren följande besked:

— Jag har meddelat att jag vill lämna uppdraget som partiledare.

Vidare argumenterade Kinberg Batra för sin politik och sa att hon var stolt över arbetet hon gjort. Hon meddelade att hon avgår på grund av hur partiet beter sig just nu.

— Problemen upphör inte när jag går ut genom den här dörren. Problemen började inte 2015 när jag valdes. Vi har diskuterat för lite om dom och hur dom ska lösas, sa hon under pressträffen.

Moderaterna kommer att kalla in till extrastämma med partiledarval men trots att 11 förbund av 22 stödjer avgångskravet har Kinberg Batra fortsatt en svag majoritet bland rösterna i en eventuell extrastämma, 102 röster mot de 94 som vill ha bort henne.

Under fredagen ska Kronoberg som sista förbund ta ställning, men med bara fyra röster kommer den svaga majoriteten kvarstå oavsett om de ställer sig bakom kravet eller stöder M-ledaren.

Vem tar över efter Anna Kinberg Batra?
Det har redan börjat spekuleras i vem som skulle kunna komma att ta över partiledarrollen efter Anna Kinberg Batra. En kandidat är den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg. Under den senaste tiden har Odenberg beskrivits som ett ”wildcard” när det spekulerats kring möjliga efterträdare till partiledaren Anna Kinberg Batra. Redan i våras förekom hans namn dock i diskussionerna om en ny partiledare för Moderaterna.

I en intervju med Dagens Nyheter (DN) kommenterade Odenberg spekulationerna. Han sa:

— Dels har Moderaterna en partiordförande, dels är jag inte övertygad om att det som man nu behöver göra är att ge sig ut på jakt efter en påläggskalv i 63-årsåldern. Hahaha. Nej, detta är ingen platsansökan. Jag stänger inte dörrar för politiska uppdrag men jag tänker inte aktivt söka politiska uppdrag heller.

Andra namn på personer som det har spekulerats kring som kan komma att ta över efter Kinberg Batra är Ulf Christersson eller Elisabeth Svantesson.

Enligt Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, är Christersson ett alternativ då han har ”funnits med länge” och är nog för många ”ett tryggt namn” och för att han inte är ”alltför gammal”.

Madestam menar att Elisabeth Svantesson även är en trolig kandidat då hon har haft ”tunga uppdrag för partiets räkning” och är en ”person som inte är helt anonym för väljarna”. Hon har en ”central position och det är såna personer man riktar blicken mot när det ska bli ett ledarskifte”.

Nordfront kommer att fortsätta följa utvecklingen.

Källor:
Direktrapport: Kinberg Batra avgår som partiledare
Anna Kinberg Batra avgår
Här är namnen som kan ta över om Anna Kinberg Batra avgår
Odenberg beredd ta över efter Batra


  • Publicerad:
    2017-08-25 10:18