UTBILDNING Grundskolans slutbetyg i våras har analyserats av Skolverket och det visar att andelen underkända elever ökar. Det vanligaste ämnet att inte klara är matematik.

Skolverket har offentliggjort sin rapport om grundskolans slutbetyg för våren 2024 och den visar att allt fler elever blir underkända i ett eller flera ämnen. Det betyder att de inte är behöriga att söka till gymnasiets nationella program vilket ökar risken för att de ska drabbas av arbetslöshet och utanförskap.

Av de 122 200 elever som gick ur nionde klass i våras så är nästan 20 000 underkända i minst ett ämne. Vid en jämförelse med 2023 så har det skett en ökning med 1,5%. Bland de svenska eleverna är det 1,7% fler som inte är behöriga medan det är 2% fler av de med utländsk bakgrund.

Anna Castberg är avdelningschef på Skolverket och medger att det är en stor förändring. Det ämne som är vanligast att få underkänt i är matematik och den andelen ökade med 1,9% från 2023. Sammantaget har 12,8% av landets niondeklassare underkänt i matematik, vilket är ungefär 15 600 barn.

— Vi behöver kraftsamla runt matematikundervisningen i Sverige. Vi behöver se till att vi har god kvalitet på undervisningen i alla skolor och vi behöver ha ett gemensamt fokus på matteämnet, säger Castberg.

När det gäller ämnet ”svenska som andraspråk” har antalet elever som blir godkända ökat gradvis under de senaste åren. Men trots det blev bara 72,3% av eleverna godkända, medan däremot 95,9% klarade studierna i modersmål.