UKRAINAKONFLIKTEN Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har återigen svängt i frågan om den ryska militärledningen. Efter att först ha deklarerat att ”allt var löst” och att han lovats all ammunition han kräver har ett nytt klipp publicerats där han hånar ”farfar” i Kreml.

Nordfront uppmärksammade nyligen ett uppseendeväckande videoklipp från halvjuden Jevgenij Prigozjin, som leder den ökända ryska militärorganisationen Wagner. Gruppen har i flera månader deltagit i hårda strider om staden Bachmut i Donetsk, som man nu i allt väsentligt har tagit över.

Men Prigozjin valde trots framgångarna att publicera ett klipp där han poserade framför döda Wagnersoldater, kallade militärledningen i Kreml för korrupt och inkompetent och klagade över att han får för lite ammunition.

Sedan dess har han hunnit med att först publicera ett ljudklipp där han meddelade att alla problem med det ryska försvarsministeriet var lösta. Han uppgav då att han lovats all ammunition och alla vapen han behöver och att Wagner därmed ska slutföra uppdraget i Bachmut. Enligt Prigozjin skulle den ryske generalen Sergej Surovikin också agera någon slags mellanhand mellan honom själv och försvarsministeriet.

Men under tisdagen, när Ryssland firade den så kallade Segerdagen [segern över Tredje riket i andra världskriget. reds. anm.], publicerades ett nytt klipp av Wagnerjuden där han går till attack mot president Vladimir Putin själv.

Återigen påstår nu Prigozjin att han inte får den ammunition han behöver, trots att det endast gått ett par dagar sedan han proklamerade att ammunitionsfrågan lösts sig.

— Istället för att använda artilleriammunition för att döda en fiende och rädda en av våra soldaters liv så dödar de våra soldater. Lycklige farfar tycker att detta är helt lugnt, säger Prigozjin.

Det framgår inte av klippet vem ”lycklige farfar är”. Dock påstår The Telegraph att det är ett smeknamn som Putinkritiker brukar använda på den ryske presidenten.

— Ifall det visar sig att han [farfar] har rätt så må Gud välsigna oss alla. Men vad ska landet göra, våra barn, barnbarn, som är Rysslands framtid, och hur kan vi vinna detta krig om det finns en chans – och jag spekulerar bara här – att det visar sig att denne farfar är en fullständig kukskalle?, fortsätter Prigozjin.

Hotas med förräderianklagelser

I filmklippet berättar Prigozjin vidare att Wagnergruppen har fått en order som tydliggör att det kommer att anses som landsförräderi ifall man överger sina positioner i Bachmut – vilket Prigozjin tidigare hotat med.

Men detta tycks inte Prigozjin lägga någon större vikt vid.

— Om det inte finns någon ammunition så kommer vi att lämna våra positioner och fråga oss vem som verkligen förråder moderlandet. Uppenbarligen den som skrev under [ordern], säger han i klippet.

Ryssland har sedan invasionen av Ukraina skärpt sina förräderilagar ordentligt. I april dömdes en annan Putinkritisk jude, den så kallade journalisten Vladimir Kara-Murza, till 25 års fängelse för att ha konspirerat med utländska krafter mot den ryska regeringen och militären. Under rättegången kallades Kara-Murza till sin förskräckelse för ”folkfiende”.