RYSSLAND Den rysk-judiske oppositionspolitikern och journalisten Vladimir Kara-Murza döms till 25 års straffarbete. Under rättegången kallades Kara-Murza för ”folkfiende” och anklagades för att ha gått Rysslands fienders ärenden.

Under måndagen dömdes den judiske journalisten Vladimir Kara-Murza till 25 års fängelse för landsförräderi. Enligt Aftonbladet ska straffet avtjänas i en fångkoloni under ”stränga förhållanden”.

Kara-Murza har under en lång tid varit en frän kritiker av Vladimir Putins regim och har kopplats till liberalen Boris Nemtsov, som lönnmördades i Moskva 2015. Under senare år har han varit anställd av USA-finansierade lobbygrupper och agiterat för västs sanktioner mot sitt hemland. Rent politiskt förespråkar Kara-Murza att dagens ryska regim ersätts med en västinspirerade liberaldemokrati, med allt vad det innebär.

Under rättegången anklagades den judiske journalisten för att vara en folkfiende, något han tog väldigt illa vid sig av. I en lång slutplädering drog han paralleller till 1930-talets auktoritära och totalitära ideologier:

— För att inte tala om det åklagarens yrkande på 25 års fängelse och språkbruket med ord som ”fiende” – det lät inte som på 1970-talet, snarare som på 1930-talet. För mig som historiker stämmer det till eftertanke, sa Kara-Murza under sin plädering där han förklarade sig oskyldig till förräderi.

Fallet Kara-Murza markerar den första domen enligt Rysslands uppdaterade förräderidagar, skriver RT. Enligt dessa är det förbjudet att samarbete med fientliga stater eller organisationer i aktiviteter som hotar Rysslands säkerhet.

Domen mot Vladimir Kara-Murza är den senaste en rad rättsfall sedan invasionen av Ukraina mot oppositionella i Ryssland och som som genererat långa fängelsestraff.