BOKBÅL Efter Paludans koranbränningar utanför Turkiets ambassader har en egypter ansökt om tillstånd att elda en Torah utanför Israels ambassad i Stockholm. Han planerar även att elda en bibel på Sergels torg.

I fredags fortsatte Rasmus Paludans koranbrännaraktiviteter i Köpenhamn, där han ska ha eldat koraner utanför både Turkiets och Rysslands ambassader i Köpenhamn samt utanför två moskéer.

Nu skriver DN att en 34-årig ”svensk-egypter” har ansökt om tillstånd att elda judendomens heliga bok Torah utanför Israels ambassad i Stockholm.

— Att bränna heliga böcker är något vidrigt, men jag är arg och gör det för att få en diskussion, säger araben till DN.

Representanter från Islamiska förbundet ska ha avrått egyptern från att genomföra aktionen.

— De säger att det är mot islam och att jag inte representerar muslimer när jag bränner ett exemplar av Torah utanför Israels ambassad. Det är okej – jag representerar mig själv, säger 34-åringen.

Enligt ansökan var planerna att han skulle genomföra aktionen den 28 januari, med andra ord i dag. Men till DN säger mannen att han skjutit upp planeringen ett par veckor.

— Allt är så upphetsat nu. Jag tog lite intryck av statsministerns uppmaning att ta ner tonläget. Men jag kommer fortfarande att genomföra mina aktioner, det är viktigt för mig. Jag skickar in en ny ansökan nästa vecka, berättar han för tidningen.