HISTORIA Netflix kommande dokumentärserie ”Queen Cleopatra” möter hård kritik från forskare i hela världen. Nu har en advokat i Egypten stämt Netflix för att man framställer Kleopatra som svart afrikan.

Trailer för Netflix kommande ”Queen Cleopatra”.

Netflix gör just nu mycket reklam för en kommande dokumentärserie av Jada Pinkett Smith som kallas ”Queen Cleopatra”. I serien framställs den egyptiska drottningen som svart afrikan, trots att Kleopatra härstammade från den Ptolemeiska ätten, som är av grek-makedonisk härkomst. 

Flera forskare anklagar nu Netflix för ”blackwashing” och att inte hålla sig till etablerade fakta.

I The Spectator skriver David Abulafia, professor i medelhavshistoria vid Cambridge-universitet, att han ”förstår” att Netflix vill hitta ”afrikanska hjältinnor”, men att man måste hålla sig till fakta.

”Det är enklare [att hålla sig till fakta] när det kommer till drottning Kleopatra VII av Egypten än nästan någon annan från den eran”, skriver Abulafia.

Han påpekar också att man inom den Ptolemeiska dynastin gifte sig med andra greker och ofta till och med inom den egna familjen, varför några afrikanska gener hos Kleopatra kan uteslutas.

Dras inför domstol i Egypten

I Egypten har kritiken mot hur Netflix förvränger landets historia växt sig allt starkare. Advokaten Mahmoud al-Semary har till och med lämnat in en stämningsansökan för att få Netflix nedstängt i landet, uppger Egypt Independent.

I stämningsansökan står det att ”Queen Cleopatra” är ett hån mot egyptisk historia och att den innehåller ”afrocenterism” som underminerar egyptisk identitet.

I Egypt Independent citeras även arkeologen Zahi Hawass, tidigare egyptisk antikminister, som anklagar Netflix för att förfalska historien.

— Detta är helt falskt. Cleopatra var grek, vilket innebär att hon var blond, inte svart, säger han.