ARKEOLOGI I Egypten har man hittat en ny mumie som tros vara en av de äldsta utan kunglig titel som hittats. Mannen hade även sällskap av andra högt uppsatta människor i gravstaden Sakkara där de legat ostörda i över fyra årtusenden.

Nyligen har arkeologer i Egypten upptäckt en mumie som de menar är runt 4 300 år gammal. Den är en av de äldsta av icke-kunglig härkomst som hittills har upptäckts i landet. Mumien var helt täckt av bladguld, eller som BBC beskriver det på engelska: ”gold leaf-covered

Ett faktum som gör fyndet extra intressant är att sarkofagen inte har öppnats och att graven inte har plundrats sedan mannen, som i livet hette Hekashepes, blev förd till sin sista vila.

Fynden gjordes i gravstaden Sakkara, som fungerade som begravningsplats i över 3 000 år. Gravstaden finns i världsarvet Memfis som tros ha varit en av de största städerna i forntiden med över 30 000 invånare. Memfis fungerade under stora delar av Egyptens storhetstid som rikets huvudstad tills Alexandria slutligen tog över som huvudstad runt år 300 före Kristus.

Hekashepes var inte ensam

Mumien upptäcktes enligt Aftonbladet i ett 15 meter djupt schakt där det även fanns tre andra gravar. I de andra gravarna låg en präst vid namn Khnumdjedef, en man vid namn Meri och i den sista graven vilade en man som hette Fetek.

Meri ska ha varit en högt uppsatt person vid hovet och hade titeln ”hemlig väktare”. Hans något mystiska titel ska enligt BBC ha tillåtit honom att utföra speciella religiösa ritualer.

Fetek ska ha varit författare och domare. I hans grav hittade man också de största statyerna som man någonsin funnit i området.

Även många andra föremål som till exempel keramik upptäcktes i samband med utgrävningen. Samtliga föremål ska vara runt 4 000 år gamla.

— Det här fyndet är viktigt eftersom det sammankopplar kungarna med människorna som levde omkring dem, säger arkeologen Ali Abu Deshish,.