VÄRLDEN Förra veckans koranbränning har nu resulterat i att den islamska världen uppmanar till importstopp av svenska varor.

Sveriges försök att gå med i Nato har hittills bara lett till försämrade diplomatiska relationer med Turkiet och att Sverige frångått neutralitetspolitiken men ändå saknar försvar då Turkiet nu tycks säga nej till Sveriges Nato-ansökan.

Nu kommer ett nytt bakslag för Sverige då delar av den islamska världen nu gått ut och uppmanat till importstopp av svenska varor. Detta efter att Rasmus Paludan i kölvattnet av Sveriges Nato-ansökan genomförde en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm, något som lett till massiva demonstrationer i Turkiet men också starka reaktioner i andra muslimska länder.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att det inflytelserika al-Azhar-universitetet i Egypten, som är sunnimuslimernas främsta religiösa institution i världen, nu uppmanat till både importstopp av svenska varor och stopp av försäljning av olja till Sverige. Universitetet kallar skändningen av muslimernas heliga skrift för ”ett barbariskt brott under den omänskliga och omoraliska fana de kallar yttrandefrihet”.

– Det här är en kraftfull markering som kan få effekter, al-Azhar-universitetet är det mest kända av de sunnitiska universiteten och har en mycket stark ställning i den islamska världen, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till TT.

Parallellt med al-Azhar-universitetets bojkottsuppmaning skriver Middle East Monitor att bojkott av Sverige även tagits upp i det kuwaitiska parlamentet och har stöd av 41 politiker. Enligt sidan ska flera kuwaitiska företag redan gått samman för att bojkotta Sverige.

Sverige exporterar främst till Europa, men muslimska länder utgör ändå en tillräckligt stor exportmarknad för att ett importstopp av svenska varor skulle kunna innebära betydande skada för Sverige med mångmiljardbelopp i förlorade intäkter. Enligt Ekonomifakta, som är en intresseorganisation för Svenskt Näringsliv, gick en mycket stor del svenska varuexporten 2021 till muslimska länder. Exempelvis uppgår exporten till Turkiet till 15,2 miljarder kronor och Egypten till 7,9 miljarder kronor medan export till de sunnimulimska länderna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ligger på 10,4 respektive 6,8 miljarder kronor. Exporten till Kuwait ligger på 581,5 miljoner kronor.