NATO Under en presskonferens i Ankara uppger utrikesminister Tobias Billström att han haft ett ”produktivt möte” med sin turkiske kollega Mevlüt Çavuşoğlu. Men den turkiske utrikesministern är inte lika imponerad.

Sveriges ”öppet bisexuelle” utrikesminister Tobias Billström (M) besöker just nu Turkiet för att förhandla med landets regering om den svenska medlemsansökan till Nato. Turkiet har tidigare sagt att Sverige måste bli bättre på att ”samarbeta” med Ankara gällande bekämpandet av terrorister.

Under en pressträff på torsdagen beskriver Billström dagens möte med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu som ”produktivt”.

— Vi har diskuterat ansökan om medlemskap i Nato från Sverige och Finland. Det har varit en stor del av mötet, säger han.

Enligt Cavusoglu är det tydligt att den M-ledda regeringen är lättare att samarbeta med än Magdalena Anderssons och att Ankara ”uppskattar initiativet”. Men under pressträffen är det tydligt att Turkiets regering fortfarande inte är nöjda, speciellt i frågan om utlämningar av utpekade terrorister.

— Där har ingen konkret utveckling skett. En person har utlämnats vilket vi uppskattar. Men vår lista är öppen och detaljerad, säger Cavusoglu.

— I veckan avslogs en utlämning av en individ. Det är en väldigt negativ utveckling.

Inför mötet förklarade Billström att regeringen inte kan påverka det svenska rättsväsendet, som är bundet av både svensk och internationell lag.

— Om frågan kommer upp ska man veta att den turkiska regeringen är väl informerad och väl medveten om hur de systemen fungerar, sa Billström.

Under dagens pressträff bedyrade Billström att Sverige är ”engagerat i kampen mot terrorism”.

— Mitt budskap till minister Cavusoglu och det turkiska folket är klart: Sverige håller sina löften och tar överenskommelsen på allvar. Vi har initierat steg för varje paragraf och kommer att fortsätta implementeringen, säger han.

För att Sveriges Nato-ansökan ska gå igenom behöver samtliga av Nato-ländernas parlament ratificera den. 28 medlemsländer har redan godkänt både Sverige och Finlands ansökningar och kvar är nu endast Ungern och Turkiet.