SVERIGE USA har gått ut med en varning till amerikanska medborgare om att det kan komma att ske terrordåd i Sverige. Enligt Säpo kan man ”konstatera att situationen är problematisk”.

Det har varit en hätsk stämning i Sverige sedan dansken Rasmus Paludan valde att elda en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Paludan genomförde enligt egen utsago koranbränningen för att ”lära [Turkiets president Recep Tayyip] Erdoğan hur yttrandefrihet fungerar, men agerandet har retat upp muslimer i hela världen.

Nyligen gick USA:s ambassad i Stockholm ut och uppmanade amerikanska medborgare att hålla låg profil och undvika folksamlingar i Sverige. Detta då man anser att risken är stor att det kommer att ske ett islamistiskt terrordåd som svar på Paludans aktion.

”Amerikanska medborgare uppmanas att vara försiktiga när de går till offentliga platser som besöks av ett stort antal människor. Samlingsplatser som till exempel för att be kan vara mål. Var försiktig när du befinner dig i eller i närheten av alla diplomatiska anläggningar”, skriver USA:s ambassad i Sverige på sin hemsida.

Enligt Säpo är terrorhotet mot Sverige relativt högt, men man bedömer inte att det ökat.

— Terrorhotsnivån ligger kvar på en förhöjd nivå, en trea på den femgradiga skalan. Den har legat på den nivån sedan 2010, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson för Säpo, till Aftonbladet.

— Säkerhetspolisen följer omvärldsläget och vi kan konstatera att situationen är problematisk, den senaste tidens händelser kan påverka individers avsikt att begå attentat i Sverige, fortsätter han.