UTRIKES Nyligen avslöjades hur USA med hjälp av Norge genomförde sabotageattackerna mot Nord Stream under en Nato-övning förra sommaren. Men nu försöker Washington istället att skylla dådet på en ”ukrainsk grupp”.

Det var i februari som den prisbelönte undersökande journalisten Seymour Hersh publicerade en artikel med källor från amerikanska underrättelsetjänst som avslöjade hur gasledningarna till Nord Stream saboterades. Enligt Hersh fick CIA och den amerikanska flottan hjälp av sina norska kollegor med att fästa sprängdeg på gasledningarna under förra sommarens ”BALTOPS22”, för att sedan spränga rören med en fjärrutlösare i september.

Både den amerikanska regimen och spionorganisationen CIA har förnekat att man var inblandade. Nu pekar man också ut en ”pro-ukrainsk grupp” som skyldiga, skriver New York Times.

Man påstår att det är ”nya underrättelser” som ”granskats” som gör att man känner mandat att peka ut en okänd ”grupp” bestående av ukrainare och/eller ryssar. Det framgår dock inte vilka personer som ska ingå i gruppen, vad dess mål är, vem som skulle ha finansierat terrordådet eller i vilket syfte. Washington är också noga med att påpeka att det inte finns några bevis för att Volodomyr Zelenskyjs regim i Kiev ska vara inblandade.

"Inte logiskt att peka ut Ukraina"

I Aftonbladet får Hugo von Essen, representant för den globalistiska organisationen ”Utrikespolitiska institutet, uttala sig om de nya amerikanska uppgifterna. Enligt von Essen är det ”inte logiskt över huvud taget” att peka ut Ukraina eftersom Ukraina skulle ”riskera stödet från västvärlden” om man saboterade Nord Stream.

Istället tror den så kallade analytikern att ”väldigt mycket mer talar för Ryssland än Ukraina”.

— De argument man hört och kan spekulera kring är att ytterligare sakta ner rysk energiexport till Europa och därmed minska ryska intäkter. Min känsla är även att Ryssland fått skulden och det gynnar också Ukraina och förstärker bilden att Ryssland är en skurkstat. Men det finns ännu bättre skäl som talar för Rysslands intressen, hävdar von Essen.

Dessa ”ännu bättre skäl” redogör han dock inte för, men tidigare har Aftonbladets Lena Mellin försökt att förklara Ryssland-teorin med att landets president Vladimir Putin är en machiavellisk despot som försöker detaljstyra omvärlden med skräck som vapen.

”Putin och hans anhängare vill att vi ska vara rädda för Ryssland. Oroliga och ängsliga människor är mer medgörliga än andra. Det gäller även nationer”, skrev Mellin efter dådet i ett försök att förklara varför Ryssland skulle sabotera sin egen gasledning och därmed sitt ekonomiska övertag över Europa.

Den tyska ockupationsstaten – som är näst största ägare i Nord Stream – har dock kommit fram till att det saknas belägg för rysk inblandning. Istället har högt uppsatta politiker anonymt uttryckt i media att man börjat acceptera att en ”allierad stat” kan ligga bakom.