ÖSTERSJÖN I den första icke-statliga expeditionen till platsen för Nord Stream-attentaten hittades bevis som tycks ha missats i den svenska utredningen. Bland annat noterades en känga av samma modell som amerikanska flottans dykare använder.

Det är The Grayzone och journalisten Jeffrey Brodsky som rest till platsen för Nord Stream-sabotaget tillsammans med den svenske ingenjören Erik Andersson.

I ett filmklipp kan man se hur Andersson sänker ned en drönare som ska filma området för sabotaget mot gasledningarna.

Drönaren lyckades också fotografera en känga, som The Grayzone har identifierat som samma modell som används av dykare inom den amerikanska flottan. Även ukrainska dykare som tränats av amerikanska specialister har setts bära samma slags känga, även om man tillägger att liknande kängor går att köpa i vissa sportaffärer.

Kängan hittades bara fem meter från en av läckorna på Nord Stream 2:s gasledning och har uppenbarligen ”missats” när Säpo spärrade av och dök i området. Erik Andersson uppger för The Grayzone att han kontaktade företaget Nord Stream 2 AG efter fyndet.

— De förnekade bestämt att de någonsin har använts dykare för konstruktionen av rörledningarna eller för underhåll i området, berättar han.

Däremot ska Nord Stream 2 AG ha berättat att de själva noterat kängan i februari och att man meddelat de svenska utredarna om fyndet.

Jeffrey Brodsky hade vid publiceringen av artikeln inte fått något formellt svar från svenska myndigheter om fyndet, men skriver att en ubåt från den svenska marinen cirkulerade kring explosionsplatserna i oktober förra året. I över åtta timmar, vid två tillfällen, ska ett fartyg från svenska marinen ha ankrat ovanför exakt den plats som dykarkängan hittades på.

”The Grayzone deltog i vad som verkar vara den första självständiga expeditionen för att undersöka sabotaget av Nord Stream-rörledningarna. Nära en av explosionsplatserna upptäckte vi en dykarkänga som används av den amerikanska flottans dykare. Hur kunde de svenska utredarna missa detta?”, skriver Jeffrey Brodsky i artikeln.

Journalisten Seymour Hersch, som tidigare vunnit prestigefyllda pris för avslöjanden om amerikanska krigsbrott, har pekat ut specifikt den amerikanska flottan tillsammans med norska kollegor som ansvariga för utförandet av attentatet mot Nord Stream, som ska ha beordrats av USA:s president Joe Biden.