SVERIGE Tidigare i veckan meddelade kammaråklagare Mats Ljungqvist att beslut kommer att tas i förundersökningen om grovt sabotage mot Nord Stream i Östersjön. Nu skriver tysk media att förundersökningen kommer att läggas ned.

Efter sabotaget av Nord Stream inledde Säpo under ledning av Riksenheten för säkerhetsmål en förundersökning om grovt sabotage. Man spärrade av området för explosionerna på gasledningarna och gjorde vissa fynd med dykare.

Kammaråklagare Mats Ljungkvist, som leder förundersökningen, meddelade tidigare i veckan att han inom de närmaste dagarna kommer att ta ett beslut om utredningen. Nu rapporterar flera tyska medier att inget åtal kommer att väckas utan att utredningen läggs ned.

Den tyska utredningen pågår dock fortfarande och nu hoppas man kunna få ta del av de svenska fynden.

”De svenska myndigheterna kan nu överföra bevis och utställningar till sina tyska kollegor. Sverige skulle då överge sitt anspråk på åtal och stödja det tyska förfarandet.” skriver Süddeutsche Zeitung.

Inledningsvis pekades Ryssland ut som ansvarigt för sprängningarna av Nord Stream, som har beskrivits som ett terrordåd. Detta har dock avvisats bestämt av Moskva, som i omgångar men förgäves begärt att få ta del av vad den svenska utredningen hittat.

Den prisbelönte journalisten Seymour Hersh publicerade för ett år sedan en uppseendeväckande artikel där han utifrån källor inom CIA beskrev hur USA och Norge samarbetat för att spränga gasledningarna i syfte att sätta stopp för Rysslands möjlighet att förse Tyskland med billig naturgas. Från amerikanskt håll har man dock istället velat rikta misstankarna mot en privat grupp ukrainare som ska ha genomfört operationen från en yacht.

Åklagarmyndigheten meddelade under tisdagen att Ljungqvist preliminärt kommer att fatta sitt beslut under morgondagen.