UTRIKES På årsdagen av attackerna mot Nord Stream 1 och 2 skriver Seymour Hersh en artikel där han återigen hävdar att USA med hjälp av Norge sprängde gasledningarna. Enligt Hersh skedde det för att hindra att Tyskland skulle vika sig i det ekonomiska kriget mot Ryssland.

Idag är det exakt ett år sedan som gasledningarna till Nord Stream 1 och Nord Stream 2 sprängdes. Gasledningarna går direkt från Ryssland till Tyskland, men stod stilla när attacken skedde på grund av västs sanktionskrig.

Den prisbelönte judiske journalisten Seymour Hersh från USA har tidigare pekat ut Washington som ansvarigt för dådet. Hersh citerade en källa från en hemlig CIA-grupp som på direkt order av president Joe Biden planerade attentatet i samarbete med den norska flottan.

Sprängladdningarna ska ha placerats på gasledningarna i samband med en stor Nato-övning i Östersjön förra sommaren och sedan aktiverats med en fjärrutlösare. Sedan Hersh artikel har Washington förnekat all inblandning i attentatet och via regimtrogna medier gått ut med en teori om att det istället var ukrainare som låg bakom.

Detta har Seymour Hersh tillbakavisat bestämt. I den nya artikeln påpekar han också att kritiken mot hans avslöjande – att den bygger på en anonym källa – i lika hög grad kan appliceras på teorin om det ukrainska spåret. Dessutom påpekar Hersh att flera av hans tidigare journalistiska avslöjanden som han vunnit priser för också har byggt på anonyma källor.

Biden lurade CIA

Det framkommer också i Hersh nya artikel att CIA-gruppen som planerade dådet kände sig lurade av Biden. De ska ha fått veta att syftet med planen var att avskräcka Rysslands president Vladimir Putin från att invadera Ukraina, och hot om att förstöra Nord Stream framfördes också innan invasionen av både Biden och USA:s vice utrikesminister, judinnan Victoria Nuland.

I själva verket var motivet enligt Hersh källa ”en del i en neokon-agenda att hindra [Tysklands förbundskansler Olaf] Scholz och Tyskland, med vintern annalkandes och gasledningarna avstängda, från att få kalla fötter och öppna upp [Nord Stream]”.

— Så presidenten slog till mot ekonomin i Tyskland och Västeuropa. Han kunde ha gjort det i juni och sagt till Putin: ”Vad var det vi sa”, säger källan.

Enligt källan var det också ett oerhört riskabelt tilltag och som att ”ta ett strategiskt steg mot ett tredje världskrig”.

— Tänk om Ryssland hade svarat med att säga: ”Ni sprängde våra gasledningar och nu ska jag spränga era rörledningar och era kommunikationskablar”.

Men enligt källan visade det sig att Nord Stream inte var nog viktigt för Putin för att eskalera konflikten. Istället är det framförallt Tyskland som skadats av attentatet.

— Nord Stream var inte en strategisk fråga för Putin, det var en ekonomisk fråga. Han ville sälja gas men han hade redan förlorat sina gasledningar.