UTRIKES Utan USA:s hjälp skulle Europa aldrig klara ett krig mot Ryssland. Detta besked gav Finlands statsminister Sanna Marin under ett besök i Nya Zeeland där hon efterfrågade ett bättre europeiskt försvar.

Finlands skandalomsusade statsminister Sanna Marin besöker just nu Australien för att diskutera handel och fortsatta investeringar i kriget i Ukraina. Under en pressträff i Sydney kommenterade hon Europas förmåga att försvara sig militärt mot Ryssland.

— Vi borde se till att bli starkare. Jag ska vara brutalt ärlig, Europa är inte tillräckligt starkt. Vi skulle få problem, säger hon enligt The Guardian.

Sanna Marin hyllade också USA:s omfattande leveranser av vapen och dollars till Ukraina och sa att den ukrainska regimen måste få ”allt som krävs” för att stoppa den ryska framfarten.

— Vi måste se till att vi bygger upp våra förmågor när det gäller europeiskt försvar, den europeiska försvarsindustrin och se till att vi kan klara oss i olika typer av situationer, säger hon.

På frågan vad Sanna Marin tror är det sannolika scenariot gällande en rysk aggression mot Finland svarade statsministern:

— Vi har omfattande militära styrkor, så vi förväntar oss inte att de ska göra något där. Och vi ser inga militära rörelser nära den finska gränsen. Men naturligtvis är vi förberedda på att olika typer av hybridattacker som kan ske.

Hon kritiserade även att europeiska länder överhuvudtaget har haft ekonomiska band med Ryssland och påstod att dessa endast fanns för att man trodde att det skulle ”förhindra krig”. Enligt Marin var taktiken helt felaktig.

— De bryr sig inte om ekonomiska band, de bryr sig inte om sanktioner. De bryr sig inte om något av det, säger Sanna Marin.

Träffade sin "tvilling" på Nya Zeeland

Under onsdagen var Sanna Marin på besök på Nya Zeeland och träffade där landets premiärminister Jacinda Adern. En journalist kunde inte hålla sig från att påpeka de uppenbara likheterna mellan de två ministrarna och frågade om de träffas för att de är ”i samma ålder” och ”har mycket gemensamt”.

Frågan uppskattades dock inte av de två kvinnliga politikerna, som gemensamt läxade upp journalisten.

— Jag undrar huruvida någon någonsin frågade Barack Obama och John Key om de möttes på grund av att de var i ungefär samma ålder?, svarade Adern.

— Bara för att vi har en stor proportion män i politiken innebär det inte att när två kvinnor möts så gör de det på grund av sitt kön, fortsatte hon.

Sanna Marin höll med och förklarade att de träffas för att de båda är premiärministrar.

— Ja, vi ses för att vi är premiärministrar. Vi har en handelsdelegation med oss, vi har mycket gemensamt och kan göra ännu mer tillsammans, förklarade Marin.