NATO Idag inleds Natos stora toppmöte i Madrid, som man trodde skulle vara startskottet för ett svenskt Nato-medlemskap. Statsminister Magdalena Andersson tror nu att mötet istället kan bli en vändpunkt i förhandlingarna med Turkiet.

Enligt Aftonbladets källor inom den socialdemokratiska eliten har regeringen ”systematiskt” och ”metodiskt” avfärdat Turkiets anklagelser om kopplingar till kurdisk extremism under förhandlingarna om Nato-medlemskap.

Bland annat har man förklarat kontakter med kurdextremister i Syrien med att de hållit ”svenska” IS-kvinnor och barn fångna och att man därför behövt ”samtala” med dem. De svensktillverkade vapen som Turkiet beslagtagit i norra Syrien efter strider med kurder är heller inte svenska, har regeringen försökt hävda.

Statsminister Magdalena Andersson är därför numera optimistisk inför Nato-toppmötet som inleds under tisdagen i spanska Madrid. Under eftermiddagen ska representanter för Finland, Sverige och Turkiet mötas för att samtala.

Men redan under gårdagen ska man ha haft samtal, och efter ett möte med Nato-bossen Jens Stoltenberg sa Andersson till TT:

— Tidigare i dag träffades företrädare för Sverige, Finland och Turkiet för nya samtal. Jag hoppas att dialogen kan avslutas inom den närmsta tiden, förhoppningsvis redan innan veckans Natomöte. Det skulle göra det möjligt att gå vidare med våra länders ansökningar, något som skulle vara goda nyheter för Sverige, Finland och Nato.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan verkar dock inte vara lika positiv utan har fortsatt hävda att han ska använda Nato-mötet för att lägga fram bevis för Sverige och Finlands ”hyckleri” och samarbeten med terrorister.

— Vi kommer att förklara för dem [Sverige och Finland] att det inte är möjligt att vänta sig en annorlunda attityd från Turkiet om inte den bilden förändras, sa Erdogan efter ett kabinettsmöte under måndagen enligt AP.