NATO Under det kommande Nato-toppmötet i Madrid kommer Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att backa upp sina påståenden om att Sverige och Finland sponsrar terrorism. Erdogan säger sig ha dokument som bevisar att länderna stödjer kurdiska terrorgrupper både finansiellt och med vapen.

Nästa vecka hålls årets Nato-toppmöte i Madrid, där planen var att Sverige och Finlands Nato-ansökningar äntligen skulle bli godkända av Turkiet.

Men trots många förhandlingar har Turkiets position gällande ländernas medlemskap bara hårdnat. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan säger nu också att han under mötet kommer presentera bevis för sina påståenden om att Sverige och Finland stödjer terrorism.

Den turkiska tidningen Sabah, som citeras av Expressen, skriver att Erdogan har dokument som bevisar att de nordiska länderna stöttat PKK, YPG och PYD finansiellt och militärt. Turkiet har dessutom beslagtagit det svensktillverkade pansarskottet m/86, med exportnamnet AT4, efter strider mot YPG i Syrien och norra Irak.

Sverige försvarar sig med att de haft hjälpsändningar till nordöstra Syrien, där man haft intressen att stödja grupper som stridit för att störta president Bashar al-Assad. Statsminister Magdalena Andersson (S) har förklarat det hela som ett ”missförstånd” att de så kallade hjälpsändningarna specifikt har riktats till kurder och att detta ska ”redas ut” med Turkiet.

— Vi skickar ju inte pengar eller vapen till terrororganisationer, sa hon i maj.

Sabah skriver vidare att Turkiets budskap efter att bevisen presenterats kommer att vara att något medlemskap för Sverige eller Finland inte kommer att bli av ifall ”den fientliga attityden fortsätter”.