NATO Under det pågående Nato-toppmötet i Madrid uttryckte generalsekreteteraren Jens Stolenberg att han är ”besviken” på Kina som inte fördömde Rysslands invasion av Ukraina. ”Vi ser inte Kina som en motståndare”, bedyrade han samtidigt.

Just nu pågår Natos årliga toppmöte i Madrid, där bland annat Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) befinner sig för att försöka förmå Turkiet att släppa in Finland och Sverige i Nato.

Förutom kriget i Ukraina verkar annars Kina stå högt på agenda för Nato, efter att USA president Joe Biden allt mer har velat provocera landet i Taiwan-frågan.

Under ett anförande uttryckte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg också ”besvikelse” över att Kina inte ställt sig på Natos sida mot Ryssland, som Kina ser som en av sina främsta allierade.

— Vi ser inte Kina som en motståndare, men vi är besvikna över att Kina inte har fördömt den ryska invasionen av Ukraina och att Kina sprider falska påståenden om Nato och västvärlden, sa Stoltenberg under toppmötet.

Stoltenberg förklarade också att Kina är världens snabbast växande ekonomi och att Nato behöver samarbeta med landet i bland annat så kallade klimatfrågor, men förklarade inte närmare på vilket sätt sådana frågor rör en krigsorganisation.

Senast förra veckan hade dock Stoltenberg en betydligt hårdare retorik mot Kina under ett event som organiserats av Politico. Där anklagade han Kina för att utmana ”våra värderingar, våra intressen och vår säkerhet” samt ”den regelbaserade världsordningen” – vilket är vad USA och dess allierade kallar det system där USA ensamt är stormakt i världen.

Kinesiska Global Times skriver också att Nato för första gången kommer att inkludera Kina i krigsalliansens ”strategiska koncept”. Nytt för årets Nato-toppmöte är också att man bjudit in fyra av Kinas mest fientliga grannländer, nämligen Japan, Sydkorea, Nya Zeeland och Australien. Detta sker samtidigt som allt fler är överens om att USA förbereder sig på ett krig med Kina över Taiwan.