INRIKES Nyligen räddade den tidigare kurdiska gerillasoldaten och vänstervilden Amineh Kakabaveh justie- och inrikesminister Morgan Johansson och därmed hela sosseregeringen. Nu kommer hon bli vågmästare när regeringen försöker få igenom sin budget i riksdagen.

C-ledaren Annie Lööf fortsätter vara lojal med S-regeringen och har gett besked om att man tänker rösta på deras budget. Det räckte för C att få igenom ett förslag om pensioner.

— Vi kommer att rösta på det budgetförslag som vi har varit med och påverkat, säger Annie Lööf enligt TT.

Beskedet innebär att regeringens budget har stöd av 174 riksdagsledamöter och att den kurdiska vänstervilden Amineh Kakabaveh återigen får makten att fälla eller rädda regeringen.

Kakabaveh tycks ännu inte bestämt sig, utan menar att hon först hoppas få igenom vissa krav på regeringen.

”Jag är glad att ett av mina krav från sommarens överenskommelse om höjda pensioner finns med. Jag vill att det ska finnas satsningar emot hedersförtryck i budgeten. Måste kolla om det finns med”, skriver Kakabaveh i ett sms till Aftonbladet.

Att Kakabaveh, som var kurdisk gerillasoldat innan hon flyttade till Sverige och blev V-politiker, räddade hela regeringsunderlaget genom att stötta justitieminister Morgan Johansson under förra veckans misstroendeförklaring verkar definitivt ha satt stopp för regeringens ambitioner att ansluta Sverige till Nato.

I Turkiet ses Kakabaveh som en PKK-marionett och Turkiet har krävt långtgående förändringar i Sveriges hållning till kurdisk extremism för att inte blockera landets medlemsansökan till krigsalliansen.