SVERIGE Misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson gick inte igenom efter att Amineh Kakabaveh lade ner sin röst.

L, M och KD röstade idag ja till den misstroendeförklaring mot inrikesminister Morgan Johansson som SD hade väckt.

Den politiske vilden Amineh Kakabaveh hade dock vågmästarrollen och valde att lägga ner sin röst, vilket även V, C och MP gjorde.

Sammanfattningsvis blev det därför 174 ja-röster, 97 nej-röster och 78 riksdagsledamöter som avstod från att rösta eller inte ens närvarade under omröstningen. För att tvinga fram Johanssons avgång hade det krävts en majoritet på 175 riksdagsledamöter som röstade ja.

Kakabaveh var en av de som begärde ordet innan omröstningen och höll ett tal. I sitt tal hyllade Kakabaveh de paramilitära kurdiska YPG-styrkorna och sa att hon förväntade sig att Socialdemokraterna kommer fortsätta stödja dem som en ”demokratisk kraft” i Turkiet. Med kraftig brytning berättade Kakabaveh också att förtrycket av kurderna finns i hennes blod, men förnekade samtidigt att hon satte kurdiska intressen före svenska intressen. Enligt Kakabaveh stödjer hon bara Sveriges politiska suveränitet gentemot Nato och Turkiet.

KD-ledaren Ebba Bush kallade Kakabaveh för en ”vänstervilde” som tagit Sveriges regering som gisslan. Bush sa dessutom att hon hade välkomnat att regeringen avgick eftersom en borgerlig regering enligt henne skulle vara mer lämpade att leda Sverige in i krigsalliansen Nato.

Innan omröstningen rapporterade Expressen att representanter för Socialdemokraterna hade kontaktat ”viktiga kurder” som i sin tur utövat påtryckningar mot Kakabaveh för att stoppa henne från att avsätta Johansson och skapa en regeringskris i Sverige.