KOMMENTAR Till mångas besvikelse vek sig vänstervilden Amineh Kakabaveh i slutändan och la ned sina röster i dagens misstroendeomröstning mot Morgan Johansson. Socialdemokraterna lyckades alltså rädda sin illa omtyckte justitieminister, men vad händer nu med Nato-ansökan?

När SD:s missförtroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) väcktes var den socialdemokratiska regeringen mitt uppe i en känslig process där man behövde övertala Turkiet att man inte alls stödjer kurdiska terrorister.

Turkiet har som bekant ställt hårda krav på Sverige efter den svenska Nato-ansökan. Enligt Turkiet samarbetar den svenska regeringen med kurdiska terrorister, man skyddar dessa personer och har dem även i riksdagen. Därför tänker Turkiet använda sitt veto mot ett svenskt Nato-medlemskap.

En av de personer som Turkiet anklagar Sverige för att lyfta fram är den politiska vilden, tidigare vänsterpartisten och före detta kurdiska gerillasoldaten, Amineh Kakabaveh. Hon blev vågmästaren i valet av Magdalena Andersson (S) som statsminister och fick därmed igenom att Socialdemokraterna fördjupar sitt samarbete med PKK:s systerorganisation i Syrien, YPG.

Även i omröstningen om förtroendet för Morgan Johansson fick Kakabaveh utslagsrösten. Socialdemokraterna var först inte nog tillmötesgående och Kakabaveh ville fälla justitieministern. Men då ska Socialdemokraterna ha utnyttjat sina täta kontakter med kurdiska ledare i Mellanöstern – som man förnekar för Turkiet – för att pressa Kakabavaeh att ändra sig.

"Jag och Socialdemokraterna stödjer kurderna i Turkiet"

Socialdemokraternas uppfattning att Kakabaveh tar order direkt från kurdbossar i Syrien verkar ha varit korrekt, för i sista sekund ändrade hon sig.

Inför hela riksdagen höll hon ett passionerat tal där hon kallade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan för ”diktator” och deklarerade att hon och Socialdemokraterna minsann kämpar för ”kurdernas demokratiska rättigheter i Turkiet”.

— Förtrycket mot kurderna finns i min kropp, det pulserar i mitt blod, dundrade hon från talarstolen.

— Jag och Socialdemokraterna har en stor samsyn i att stödja de demokratiska krafterna i Turkiet. Jag litar på att partiet kommer att göra det även i fortsättningen, proklamerade hon vidare samtidigt som hon bedyrade sitt fortsatt fulla förtroende för sosse-regimen.

Man ska inte tro annat än att Turkiet har full koll på vad som händer i Sverige. I turkisk media skapar figurer som Kakabaveh ständigt stora rubriker och man förundras över hur Sverige kan vara en frihamn för terrorister och terrorsympatisörer som attackerar civila i Turkiet och som bekämpas av landets militär.

Erdogan och andra turkiska politiker har redan förklarat att Sverige kommit till förhandlingsbordet med en enorm arrogans och tro att man som kandidatland till Nato ska få Turkiet att ändra sin uppfattning om kurderna.

Detta kommer inte att ske, har Erdogan förklarat. Sverige måste visa i handling att man tar Turkiets invändningar på allvar. Istället visar man nu i handling att man räddar sin justitieminister med hjälp av kurdiska extremister i både Syrien och den svenska riksdagen.

Att en kurdisk politiker räddar den svenska regeringen har beskrivits som ”ett rött skynke för Erdogan” i en krönika i Expressen av Mats Larsson inför dagens votering. Och det är precis vad som hänt nu.

Det var uppenbart att Socialdemokraterna hade att välja mellan Morgan Johansson och Nato. Magdalena Andersson fick till och med ett erbjudande av KD-ledaren Ebba Busch att ”släppa Kakabaveh” genom att få Morgan Johansson att avgå och därmed få stöd av oppositionen under resten av mandatperioden.

Nu har man valt Morgan Johansson, och vad som gör att sossarna är så besatta av sin så extremt impopuläre justitieminister må vara märkligt, men en diskussion för en annan gång. Det viktiga är att spiken i kistan för det svenska Nato-medlemskapet nog är satt nu, åtminstone för en sosseregering.

”Ska vi anpassa vår utrikespolitik efter Erdogans krav?”, frågade Kakabaveh i talarstolen. Svaret är ju ganska enkelt: Om Sverige vill gå med i Nato behöver man godkännande av samtliga Nato-länder, inklusive Turkiet.

Att man trots detta agerar som att det är Turkiet som ska godkänna sossarnas inställning till kurderna är återigen ett bevis på otrolig arrogans och inkompetens i en sådan grad att det nog är fler än en sossekarriär som kan komma att falla på grund av detta. Men vi fick ju åtminstone behålla dvärgen!