INRIKES Under tisdagen kommer riksdagen hålla en misstroendeomröstning riktad mot justitieminister Morgan Johansson. Utgången hänger återigen Amineh Kakabaveh.

Riksdagen kommer under morgondagen hålla en misstroendeomröstning riktad mot justitieminister Morgan Johansson, efter att Sverigedemokraterna tagit initiativ till en sådan. De borgerliga partierna har ställt sig bakom SD i frågan.

Utgången verkar liksom förra höstens statsministeromröstningar hänga på den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som valdes in som ledamot för Vänsterpartiet. Idag träffar hon företrädare för Socialdemokraterna för att föra fram sina krav för att rösta med regeringen i frågan.

”Det gäller att S ska stå upp för överenskommelsen och inte viker sig för Erdogan och Turkiet”, skriver vilden i ett sms till SVT. Kraven gäller bland annat att Sverige inte ska exportera vapen till Turkiet, och heller inte terrorklassa kurdiska organisationer.

Statsminister Magdalena Andersson har inför omröstningen hotat med att regeringen ska avgå om Morgan Johansson avsätts av riksdagen. Under gårdagens partiledardebatt på TV4 lovade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att inte medverka till att fler statsråd fälls, något Andersson då sade sig behöva fundera på.