UTRIKES Turkiets Sverigeambassadör säger i en intervju med TT att landet vill ha riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnad. ”Missförstånd” säger ambassadören till Sveriges Radio.

Turkiet vill att Sverige lämnar över riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, enligt en TT-intervju med ambassadören Emre Yunt. Detta på grund av att hon motarbetar den turkiska statens intressen i den kurdiska frågan.

— Om det är möjligt, ja. Men jag vet inte, hon måste vara svensk medborgare? Det är svårt att utvisa sina egna medborgare. Men det är upp till den svenska regeringen, svarar Yunt enligt TT på frågan om Kakabaveh är en av de personer Turkiet kräver att Sverige ska lämna ut.

Det hela ska enligt Yunt vara ett missförstånd, rapporterar Sveriges Radio. Kakabaveh ska inte finnas på den lista över personer Turkiet vill ha utlämnade, som man lämnat över till den svenska regeringen.

Efter att en svensk Nato-ansökan blev aktuell har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uttalat sig negativt om ett svenskt medlemskap, med anledning av att Sverige beviljat uppehållstillstånd för kurder med kopplingar till grupper som PKK.

Under den gångna helgen blev det även dålig stämning på ett möte mellan utrikesministrarna från Sverige, Finland och Nato-länderna. Turkiets representant Mevlut Cavusoglu ska då ha höjt rösten mot Sveriges Ann Linde och irriterat hänvisat till Sveriges ”feministiska utrikespolitik”.

En rad krav Turkiet har på Sverige ska då också ha framförts. Dessa rör de nordiska ländernas stöd till kurdiska grupper i Turkiet och förbud av export av vapen till landet.

Enligt turkiska källor ska de synpunkter Linde förde fram inte ha varit till Sveriges fördel vad gäller Natomedlemskap. Turkarna verkar däremot ha varit mer nöjda med vad Finlands utrikesminister Pekka Haavisto hade att säga.