INRIKES Trots den känsliga stationen med Turkiet som tänker stoppa Sveriges Nato-ansökan på grund av kopplingar till kurdisk nationalism tänker Socialdemokraterna fortsätta sitt samarbete med Amineh Kakabaveh.

Socialdemokraterna säkrade en riksdagsmajoritet bakom Magdalena Anderssons statsministerkandidatur genom att sluta ett avtal med riksdagsledamoten och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh.

För att förmå Kakabaveh att rösta på Andersson lovade Socialdemokraterna att ”fördjupa” sitt samarbete med PYD, som är den kurdiska terrorgruppen PKK:s systerorganisation i Syrien.

Detta är en av de saker som Turkiet anser gör det omöjligt att släppa in Sverige i krigsalliansen Nato.

Tidigare har det också kommit uppgifter om att Kakabaveh drar tillbaka sitt stöd för regeringen ifall man ”viker sig för Turkiet”.

Men enligt Socialdemokraterna kommer samarbetet med den kurdiska riksdagskvinnan att fortsätta. Till Dagens Industri (DI) förklarar Kenneth G Forslund (S), ordförande i utrikesutskottet:

— Hon har inte sagt upp det, utan menar att hon inte har fått leverans på en viss del och det innebär att hon inte kommer att rösta på ett visst sätt. Men min uppfattning är att hon är intresserad av att vi ska lösa de sakerna.

Tidigare har Turkiets ambassadör i Stockholm uttryckt att Nato-landet ”om möjligt” vill se Kakabaveh utlämnad så att hon kan åtalas för terrorism. Ett uttalande som man dock senare tagit tillbaka.