MILITANT GLOBALISM Den finländska statsministern finner det opassande att ens ta upp frågan om kärnvapen på finländsk mark i diskussionerna med krigsalliansen.

Finlands statsminister Sanna Marin, som sägs omge sig med narkotikamissbrukare och festa rätt hårt, gästade på lördagen det regimstyrda YLE:s morgonprogram Ykkösaamu för att svara på frågor från folket. På frågan om varför krigsalliansen Nato inte är nekad rätten att placera kärnvapen och permanenta baser på finländsk mark svarade Marin:

Jag anser att det är viktigt att vi inte ställer sådana villkor på förhand eller begränsar vårt utrymme att manövrera.

Hon lade även till att hon finner det osannolikt att kärnvapen skulle placeras på finländsk mark. Hur hon kan ha sådan information vidareutvecklade hon dock inte. Enligt Iltalehti uppger källor att också den homosexuelle utrikesministern Pekka Haavisto ger uppbacking åt Marins politik. Bland annat ska han ha sagt på ett av Natos medlemsmöten:

Finland är villigt att bli medlem i Nato utan begränsningar samt att beakta alla rättigheter och förpliktelser.

Finland skickade precis som Sverige in sin Natoansökan utan att hålla en folkomröstning i frågan eller ens tillåta oppositionen mot krigsalliansen höras. Vidare stämplas ofta kritik mot Nato och ländernas eventuella medlemskap av media och politiker som ”ryska påverkansoperationer”. I skrivande stund är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte ratificerat Finlands Natoansökan. Det senare landet har dock presenterat ett inofficiellt godkännande och utlovat en ratificering senast den 15 december.