GLOBALISM Sverige är observatör hos FN:s konvention för kärnvapenförbud. Men Ulf Kristersson anser att det rimmar illa med Sveriges ambition att gå med i krigsalliansen Nato.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är kritisk till att Sverige deltar som observatör hos FN:s konvention för kärnvapenförbud. I en intervju med Aftonbladet säger statsministern att han inte bestämt om Sverige ska stanna kvar, då det sänder en signal till omvärlden att man stödjer den.

Enligt statsministern ser det illa ut med tanke på Sveriges ambitioner att ansluta till Nato, som använder en omfattande kärnvapenarsenal för att skrämma krigsalliansens fiender.

— Det är ingen hemlighet att Nato tycker att hela Natos samlade kapacitet är viktig. Man brukar tala om ett 360-graders perspektiv i de frågorna och där ingår även Natos kärnvapenparaply, det vill säga förmågan som aldrig ska behöva användas. Det vill säga, det ska inte bara vara diktaturer och farliga stater som förfogar över de allra farligaste vapnen, så det är klart att Nato tycker inte att det är bra för Natos samarbete, säger Kristersson till Aftonbladet.

Rent formellt finns dock inga hinder för att vara med i Nato och i konventionen samtidigt.

— Ja, det kan Sverige naturligtvis formellt sett vara. Vi har aldrig tyckt att det där är angeläget arbete. Jag har inte tagit ny ställning till detta på något sätt men det är klart att just nu ligger vårt fokus på att se till att Sverige lever upp till våra åtaganden enligt avtal och att vi kan föra en bra politik i Nato också, säger statsministern.