NATO Under Natos försvarsministermöte i somras beslutades att inrätta FLF-trupper i Finland för att stärka försvarsalliansens avskräckning mot ”ryska hot”. Den amerikanskledda krigsalliansens styrkor kommer att ledas av svenska officerare..

Sverige kommer axla ansvaret för Natos framskjutna landstyrka (FLF) som ska grundas i Finland. Detta beslutades under krigsalliansens försvarsministermöte i somras Detta sägs vara en del av en strategi att avskräcka ryska militära hot. På en gemensam presskonferens i måndags bekräftade Finlands försvarsminister Antti Häkkänen (Saml) och Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) även att de kommande FLF-styrkorna i Finland kommer att ledas av svenska officerare.

– Vi delar samma säkerhetsmiljö som Sverige, och vårt försvarssamarbete har redan under flera år liknat en försvarsallians. Våra försvarsmyndigheter är i tät kontakt med varandra, och vi har gemensam operativ planering, sa Häkkänen under pressträffen.

Det finns enligt Svenska Yle ännu ingen klar modell för vilka typer av styrkor eller vapen som kommer att placeras i Finland. Initialt handlar det enbart om stabsofficerare, enligt Häkkänen och Jonson.

– Vi har redan omfattande egna styrkor och har därför valt att inte ha permanent stationerade soldater här. Om säkerhetssituationen försämras kan vi dock intensifiera övningar med trupper från andra länder, förklarade Häkkänen.

Finland Natoanpassar snabbt

Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet, noterade hur snabbt utvecklingen har gått sedan Finland blev medlem i Nato.

– Beslutet om FLF-trupper visar att Finland nu anpassar sig till livet i en kollektiv försvarsorganisation, och inser att det kan vara fördelaktigt att ha andra än enbart finländska styrkor här, sa han till Svenska Yle.

Han underströk också att Finland ännu inte har diskuterat alla aspekter av sitt Nato-medlemskap, och efterlyste en bredare samhällsdebatt kring frågor som rör finländska reservisters roll i Nato.

En central fråga för Salonius-Pasternak är huruvida Finland är berett att skicka egna reservister till FLF-trupper i andra medlemsländer, och om detta kan ske utan vidare samråd med samhället.

– Om vi vill att andra länders styrkor ska komma hit, måste vi också vara beredda att bidra med våra egna styrkor utomlands. Det är en fråga som borde diskuteras öppet, ansåg han.

Truppernas placering oklar

I svenska medier har det spekulerats om att FLF-trupperna skulle kunna placeras i Lappland, en placering som enligt Salonius-Pasternak skulle stärka försvaret i norra Finland.

Pål Jonson valde dock att inte kommentera var trupperna kommer att stationeras, men betonade att Nato kommer att förbättra sin avskräckningsförmåga på nordligare breddgrader genom samarbetet mellan de nordiska länderna.

– Vi har en unik förmåga att verka i subarktiska miljöer, vilket är viktigt för att avskräcka Ryssland från aggressioner i regionen, sade Jonson.