INRIKES Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar vill se en folkomröstning om svensk anslutning till Nato.

Vänsterpartiet vill se en folkomröstning om en tänkt svensk anslutning till Nato, meddelar partiets ordförande Nooshi Dadgostar.

— Nato själva vill garantera att de länder som går med har en bred förankring i sin befolkning. Det här beslutet behöver svenska folket, det är de som kommer att bli utsatta för att till exempel skickas ut i krig, vara med och fatta. Det kan inte gå så här fort som det har gjort hittills, säger Dadgostar i en kommentar till SVT.

Om väljarna röstar ja till att gå med i Nato är det något man kommer respektera:

— Det kommer vi naturligtvis respektera. Det viktiga är att det finns en bred förankring i det som nu händer.

Någon folkomröstning vill dock inte statsminister Magdalena Andersson ha. Detta slog hon fast som svar på en fråga under en presskonferens idag:

— Jag tycker det är en dålig ide, av flera olika skäl. Det är en fråga som jag inte tycker lämpar sig för en folkomröstning.

Även utrikesminister Ann Linde sågar idén under presskonferensen:

— Säkerhetspolitiken beslutas av regeringen efter förankring i riksdagen och just denna fråga är sällsynt illa vald för en folkomröstning. De flesta Natoländer har inte haft det.

Inte heller Moderaterna vill se någon folkomröstning. Istället anser man att det är i riksdagen ett sådant beslut ska fattas.