FÖRSVARSPOLITIK Ryska utrikesdepartementet varnar för ”vedergällningsåtgärder” om Sverige och Finland går med i Nato.

Ryssland har tidigare riktat varningar mot Sverige och Finland om att man skulle ”vidta militärtekniska åtgärder” om något av de två länderna gick med i Nato.

I en intervju med ryska nyhetsbyrån Interfax klargör Sergej Beljajev, högt uppsatt tjänsteman inom ryska utrikesdepartementet, att varningen fortfarande gäller.

— Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar vedergällningsåtgärder, säger Beljajev.

Han beskriver Finland och Sveriges alliansfrihet som ”en viktig faktor för att säkerställa säkerhet och stabilitet i norra Europa och den europeiska kontinenten i allmänhet”.

Han poängterar dock att Ryssland håller de två grannländerna under uppsikt, eftersom de båda har ett tätt samarbete med Nato och deltar i krigsalliansens övningar. Något som sker allt närmare Rysslands gränser, säger han.

Statsminister Magdalena Andersson (S) uttalade tidigare i veckan att ett Nato-medlemskap inte skulle vara aktuellt för Sverige. Däremot råder det en omfattande debatt om Nato-medlemskap i både Sverige och Finland.