”DEMOKRATIN”. Som så ofta när det gäller ”demokratin” existerar den främst i teorin. Vid en folkomröstning i Malung-Sälens kommun i Dalarna sade folket nej till en vindkraftspark på Ripfjället. Politikerna tänker dock driva igenom bygget i naturområdet, i strid med invånarnas vilja.

Vid en folkomröstning i Malung-Sälens kommun i Dalarna i slutet av september röstade invånarna nej till planerna på att bygga en vindkraftspark på Ripfjället.

Det var drygt 5 000 av 8 000 röstberättigade i kommunen som deltog i omröstningen och där nej-sidan vann med 52,5 procent av rösterna.

Nej-sidan ville bevara skogen, viltet, fäbodarna och lugnet i den vackra naturen i området och genomförde en informativ kampanj före omröstningen, som de alltså vann.

De styrande partierna i kommunen – socialdemokraterna, centern och liberalerna – har dock inte för avsikt att följa folkviljan utan tänker rösta igenom vindkraftverken, rapporterar SR.

— Folkomröstningar är alltid bara rådgivande, det måste man komma ihåg, säger Pär Kindlund (C) till SR.

Politikerna menar att de måste ta hänsyn till den kontroversiella ”klimatfrågan”, där det råder delade meningar om människan ens kan påverka klimatet. Medan de lägger mindre vikt vid hur den lokala miljön påverkas, som att fåglar, fladdermöss och insekter dödas av rotorbladen och människor som utsatts för bullret från vindkraftverken rapporterat både psykiska och kroppsliga stressreaktioner.

— Vi har tänkt framför allt på klimatfrågan, säger kommunalrådet Hans Unander (S) till SR.

— Vi har tittat på den svenska energipolitiken, vi har FN:s klimatmål Agenda 2030, vi har en global klimatkris och chansen att bli självförsörjande på fossilfri el i vår kommun, säger Kindlund till SR.

Argumentet att kommunen kommer att bli självförsörjande på el har dock tillbakavisats av nej-sidan, som visat att det är WPD som kommer att äga och sälja den el som produceras i vindkraftverken. Vilket kommunen och invånarna kommer att få betala för, precis som vanligt.

WPD Scandinavia AB ingår i wpd-koncernen som är Europas ledande aktörer när det gäller vindkraft. Bolaget uppvisar en formidabel vinst på sina vindkraftverk som verkar vara en lukrativ business.


  • Publicerad:
    2020-10-08 10:05