USA Jack Teixeira, som arbetade med cybersäkerhet i det amerikanska flygvapnet, greps tidigare i år misstänkt för att ligga bakom de så kallade Pentagonläckorna. Nu åtalas han för sex federala brott.

Det var i april som FBI grep 21-årige Jack Teixeira, som arbetade med cybersäkerhet på en amerikansk militärbas. Teixeira misstänks ha spridit hemligstämplade dokument via Discord i det som i media kallas för Pentagonläckan.

Läckorna avslöjade flera hemliga detaljer om kriget i Ukraina och USA:s relationer med allierade och fiender. Nordfront har tidigare bland annat skrivit om dokument som påstod att Mossad stödde upploppen mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och att det finns en stor osäkerhet i Washington om Ukrainakriget som inte visas utåt.

Nu har Jack Teixeira åtalats av en federal jury på sex punkter. Detta uppger DN som citerar amerikansk media. Varje åtalspunkt kan ge upp till tio års fängelse, uppger det amerikanska justitiedepartementet enligt Reuters.

”Det otillåtna avlägsnandet, lagringen och överföringen av sekretessbelagd information äventyrar vår nations säkerhet”, säger Joshua S. Levy, tillförordnade federal åklagare i Massachusetts, i ett uttalande enligt New York Times.