USA En representant för FBI utfrågades i kongressen om hans myndighet var inblandad i ”Stormningen av Kapitolium”. Något han inte ville svara på.

Den 6 januari 2021 stormades kongressbyggnaden Kapitolium av Trump-anhängare efter omfattande protester. Stormningen kom i media att likställas med ett terrordåd, trots att folk bara promenerade runt i lokalerna.

I efterhand har det spekulerats om att händelsen iscensattes eller framprovocerades av amerikanska underrättelsetjänster.

Det pekas på att folk som i filmer har setts elda på andra demonstranter att storma byggnaden, själva har undgått att åtalas för brott. Vidare spekuleras det om sådana personer kan vara kopplade till FBI.

Under en utfrågning i kongressen försökte den republikanske senatorn Ted Cruz att reda ut vad som faktiskt hände. Han frågade FBI-representanten Jill Sanborn om FBI-agenter eller informatörer var inblandade i händelsen.

— Jag kan inte svara på det, hävdade Sanborn.

Cruz frågade därefter om FBI-agenter var delaktiga i att uppvigla demonstranter att begå brott.

— Jag kan inte svara på det, repeterade Sanborn igen.

Tystheten från FBI har skapat reaktioner bland flera konservativa aktörer i USA, bland annat från Tucker Carlson, programledare på Fox News.

— Det uppenbara svaret skulle ha varit: ”Skojar du, eller? Självklart begår inte FBI i hemlighet våldsbrott, det vore ju sinnessjukt.” Självklart kan Jill Sanborn svara på frågan, och hon borde tvingas att svara omedelbart, säger Carlson under sitt program.