USA. Bidens senaste uttalande om ”stormningen” av Kapitolium orsakar hatstormar på sociala medier. Sedan inbördeskriget har fyra amerikanska presidenter mördats och otaliga katastrofer ägt rum.

USA:s president Joe Biden har fått motta tung kritik efter att han beskrivit stormningen av Kapitolium den 6 januari som ”den värsta attacken på demokratin sedan inbördeskriget”.

I sitt tal under en debatt i Kongressen på onsdagen sa presidenten att hanärvt en nation i krig” som inkluderar ”den värsta pandemin på ett decennium”, ”den värsta ekonomiska krisen sedan den stora depressionen” och – det mest kännbara – ”den värsta attacken på demokratin sedan inbördeskriget”.

Biden refererade till den 6 januari tidigare i år, då supportrar till den förre presidenten Donald Trump vandrade in i ett öppet och i det närmaste obevakat Kapitolium i protest mot misstänkt fusk i presidentvalet – och mot utebliven utredning om detta.

Även fast ”stormningen” till största delen gick väldigt lugnt till, och de flesta skadade och omkomna fanns bland de protesterande så ska viss skadegörelse ha inrapporterats.

På sociala medier fördöms och förlöjligas nu Bidens uttalande om att denna ”stormning” skulle kunna ses som det värsta angreppet på demokratin sedan inbördeskriget.

Amerikanska inbördeskriget utkämpades i Nordamerika mellan 1861 och 1865.

Debattörer påminner om att sedan detta krig har till exempel fyra amerikanska presidenter mördats, inklusive president John F Kennedy – och terrordådet den elfte september2001 har ägt rum.

Här listas också andra omskrivna incidenter, såsom Pearl Harbour

– eller som president Richard Nixons Watergateskandal

eller som NSA:s massövervakning av amerikanska medborgare, attackerna sommaren 2020 av vänsterextremister mot bland annat regeringsbyggnader och mass-skjutningen i juni 2017 mot en basebollmatch av den liberale aktivisten James Hodginson – som lämnade Steve Scalise svårt skadad.

Far Left Watch (FLW), en organisation som följer och utreder extremvänstern, kritiserar nu Biden för att engagera sig i ”aktiv förnekelse av dussintals väldokumenterade attacker utförda av extremvänstern” de senaste decennierna.

Navy SEAL-veteranen Eric Greitens anklagar Biden för att glömma det offer som består i alla amerikaner som dog vid nine-eleven och under det följande ”War on Terror”.


  • Publicerad:
    2021-04-29 20:35