KAPITOLIUM Utsmyckad med hornförsedd hjälm, päls och ansiktsmålning blev han den kanske mest uppmärksammade demonstranten i medier. Han åtalades på sex punkter och fälldes på en.

Nordfront har tidigare skrivit om hur händelserna vid Kapitolium den 6/1 i efterhand av medier, politiker och rättssystemet i USA utmålats som alltifrån ”upplopp” till ”försök till statskupp”.

Iförd hornbeprydd hjälm och djurpäls och utsmyckad med ansiktsmålning kom Jacob Chansley, mera känd som ”Qanon-shamanen” att bli ett av de mest framträdande ansiktena den dag i januari, då kongressen samlats för att efter ”vissa diskussioner” tillkännage valresultatet.

Chansley har nu dömts till 41 månaders fängelse för sin roll i den så kallade ”stormningen av Kapitolium”.

Efter en häktesperiod ackompanjerad av anklagelser om tortyrliknande behandling, erkände han sig skyldig till ”obstruktion av officiell statlig förrättning” – ett brott som han nu fällts för.

Sex åtalspunkter återstod efter överenskommelse

Han överlämnade sig till polisen den 9 januari och åtalades på sex punkter, inklusive ”civil olydnad” och ”paradering, demonstration eller vakande i byggnaden Kapitolium.”

De andra anklagelseakterna lades ner som en del av en överenskommelse ingången i september.

Åklagarna plederade i rättegången för det maximala straffet 51 månaders fängelse, medan försvaret talade för ”en signifikant minskning” av minimistraffet 41 månaders fängelse, åberopandes en rad förmildrande omständigheter.

Distriktsdomaren Royce Lamberth tillkännagav på onsdagen 41-månadersdomen.

Medan medier och många amerikanska politiker ofta refererat till händelserna den 6 januari som ”ett uppror” har varken Chansley eller någon av de flera hundra, som arresterades för intrånget i Kapitolium, åtalats för detta.

Skulle överväga protester mot valresultatet

Vid tillfället då Kapitolium i januari besöktes av demonstranter inkluderande supportrar till dåvarande presidenten Donald Trump, var kongressen församlad för att överväga Republikanska protester mot presidentvalets resultat.

En av demonstranterna, Ashli Babbitt sköts på oklara grunder ihjäl av en polis, som sedan friades från anklagelser om brott.

Kongressen åberopade ”upploppen” vid Kapitolium när man avslog protesterna mot valresultaten och utropade Demokraten Joe Biden till president.