USA Bakom ett presidentdirektiv i november förra året samt ”stormningen av Kapitolium” i januari i år döljer sig enligt en kommitté tillsatt av Representanthuset ”en konspiration till statskupp”.

Två händelser har av Representanthusets särskilda kommitté tillsammans förklarats vara uttryck för samt bevisa en ”konspiration till statskupp”.

  • Den andra är den så kallade stormningen av Kapitolium den sjätte januari i år, när demonstranter vandrade in i parlamentsbyggnadens obevakade lokaler på Capitol Hill i Washington D.C.

Den Republikanske ledamoten av Representanthuset Adam Kinzinger har beskrivit det ovan nämnda presidentdirektivet från i november förra året som en plan för kuppen – och ”stormningen” i januari som själva kuppförsöket.

Konspirationsteorin offentliggjord i TV-program

Det var i onsdagens sändning av programmet DeadlineMSNBC som representanthusledamoten och Demokraten Adam Schiff uppgav att Representanthusets särskilda kommitté,som granskar händelserna vid Kapitolium den 6 januari, utreder den så kallade stormningen som en konspiration syftande till statskupp.

Programledaren Nicolle Wallace frågade:

– Det känns som om Adam Kinzinger säger något viktigt när han kallar det där direktivet, som det nu rapporteras om för en plan till en kupp. Håller den särskilda kommittén alltså nu på att utreda en konspiration till statskupp?

Schiff svarade:

— Ja. Och jag tror att Adam har helt rätt. Det som verkligen oroar mig när det kommer till vår demokrati är inte att den störtas i en våldsam revolution – inte för att vi inte skulle ha erfarit ett sådant våldsamt försök till resning – utan snarare för att det hela kommer att ske på ett skenbart lagligt sätt, genom ett förfarande som till den grad underminerar vår demokrati att en kris skapas, som får den att falla sönder.

Han fortsatte:

— Detta är vad republikanerna försökte göra, vad Trumpkampanjen och senare Trumpadministrationen försökte göra med detta direktiv. Men det är också vad Republikanska partiledare försöker göra runtomkring i landet, genom att beröva oberoende valfunktionärer deras makt och överlämna dem till upprorsmännens styrelser – så att de kan lyckas där de misslyckades med detta kuppförsök… Det vill säga om de inte kan frånta tillräcklig många rösträtten och ändå förlorar, ger detta dem chansen att genom laglighetens sken förvränga valresultatet. Och det är för mig den mest uppenbara risken som vår demokrati löper.