USA Efter att övervakningsfilmerna som i stort visar att en helt annan historia utspelade sig under ”stormningen” av Kapitolium offentliggjorts släpps den mest berömda av demonstranterna ur fängelset för att få flytta till ett halvvägshus. Myndigheter vill dock inte uttala sig om orsakerna bakom hans förkortade fängelsevistelse utan hänvisar till generella regler om gott beteende.

Efter att missnöjda medborgare uppeldade av den före detta president Donald Trump den 6 januari 2021 både tog sig in med våld och eskorterades in i Kapitolium har ”rättvisan” varit hård för dem som deltog i den så kallade stormningen. Jacob Chansley, eller Qanon-shamanen som han kanske är mer känd som, dömdes till 41 månaders fängelse för ”obstruktion av officiell statlig förrättning”.

Enligt rykten har de åtalade demonstranterna hållits fängslade under tortyrliknande förhållanden och under långa tider tillbringat tid i isoleringsceller.

Övervakningsfilmer visar annan historia

Efter att Fox News Tucker Carlson släppt övervakningsfilmerna från den numera ökända ”stormningen” har hela berättelsen kring vad etablissemanget och lögnmedia kallar för en ”statskupp” satts i gungning. På video kan man se Chansleys rörelser den dagen och Carlson beskriver det han ser som fastnade på övervakningskamerorna:

Kapitoliums poliser tar honom [Chansley] till flera ingångar och försöker till och med öppna låsta dörrar åt honom. Vi räknade minst nio poliser som var så nära Chansley att de hade kunnat röra vid honom. Inte en enda av dem försökte ens sakta ner hans framfart. Chansley trodde att Kapitoliums poliser var hans allierade. På film kan man se hur han tackar dem då i sin bön då han bad på golvet i senaten.

Fängelsevistelsen fjorton månader kortare

Enligt Daily Mail hade Chansleys advokat krävt att hans klient skulle frias då det nya videomaterialet från den 6 januari blev tillgängligt för allmänheten. Några veckor efter att övervakningsfilmerna offentliggjorts släpptes han tidigare denna vecka från FCI Staffords federala fängelse. Chansley ska istället flyttas till ett halvvägshus i Phoenix där tanken är att han under de sista 14 månaderna av sitt straff ska vänja sig vid att vara en del av samhället igen.

En talesperson för Bureau Of Prisons ville inte uppge orsaken bakom att Chansley släpps från fängelset men denne påpekade att det generellt finns lagar som kortar straffen för de fångar som har betett sig exemplariskt och att det är vanligt att man avtjänar det sista året av sitt straff vid ett halvvägshus.

— Efter att ha avtjänat 11 månader i isoleringscell innan han [Chansley] blev dömd och bara 16 månader av hans dom efter det är det passande att denna mjuka och intelligenta unga man tillåts gå vidare med vad som otvivelaktigt kommer att vara hans nästa steg i livet: Ett laglydigt och berikande liv, sade hans advokat Albert S. Watkins till Daily Mail.

Datumet för Qanon-shamanens slutgiltiga frigivning är den 25 maj.