BLM-UPPLOPPEN Efter en demo i New York 2020, där polisen omringade och grep 300 deltagare, lämnade fem av dessa in en stämningsansökan. Samtliga 300 beviljas nu rekordbelopp i skadestånd.

Den kriminelle svarte narkomanen George Floyds bortgång i samband med ett polisingripande i Minneapolis den 25 maj 2020 motiverade vänsterelement runt om i världen till demonstrationer och upplopp. Rörelsen som växte fram blev känd som Black Lives Matter (BLM). I New York City samlades under den följande sommaren flertalet gånger tusentals BLM-anhängare för att protestera och kravalla.

Under en sådan manifestation i staden den 4 juni lyckades polisen omringa runt 300 demonstranter, vilka därefter greps för att omgående åter släppas fria. När polisen omringade de kravallande demonstranterna ska man ha använt sig av en teknik som på engelska kallas för ”kettling”, som syftar till att omöjliggöra för deltagare att avvika från platsen.

Fem demonstrationsdeltagare uppgav sig senare representera samtliga 300 omringade i en stämningsansökan, där polisen anklagas för att vid ingripandet dels ha brukat övervåld, dels ha försummat att bära ansiktsmask – trots den då förment grasserande coronapandemin.

Går igenom – största ersättningen per person någonsin

En domstol i New York har nu fastslagit att de 300 gripna demonstranterna vid ingripandet den 4 juni utsattes för omotiverat våld, och ålägger därför staden att betala ut 21 000 dollar, motsvarande runt 230 000 svenska kronor, till var och en av dem. Domen innebär ett rekord, då det tilldömda skadeståndet per person är det högsta i stadens historia. Och sammanlagt tvingas staden betala osannolika minst 42 miljoner kronor till de 300 demonstranterna.

— Uppgörelsen återspeglar enligt vår uppfattning ett medgivande från stadens sida om att polisens agerande i [stadsdelelen] Mott Haven den 4 juni var ett tragiskt misstag, kommenterade enligt NBC News på onsdagen Joshua Moskovitz, en advokat som företräder demonstranterna.