SJÄLVFÖRSVAR Texas guvernör har benådat Daniel Perry, som dömts för mord på en Black Lives Matter-demonstrant då han försvarade sig mot denne. Den judiske Perry hävdade självförsvar i samband med händelsen, men en jury fann honom skyldig till mord och han dömdes honom till 25 års fängelse.

Texas guvernör Greg Abbott har benådat Daniel Perry, en före detta sergeant i USA:s armé, som dömdes för mord för att ha försvarat sig mot Black Lives Matter-demonstranten Garrett Foster år 2020. Perry arbetade extra som Uber-förare i Austin när han på en gata fastnade mitt i ett Black lives matter-upplopp. Under konfrontationen närmade sig Foster – som bar ett AK-47 halvautomatiskt gevär – Perrys fordon. Perry sköt Foster till döds och hävdade att han agerade i självförsvar. En jury fann dock Perry skyldig till mord och han dömdes till 25 års fängelse i april 2023.

Perry säger att demonstranterna började slå på hans bil, vilket fick honom att frukta för sitt liv. Under rättegången hävdade Perrys advokater att Foster höjde sitt gevär, ett påstående som vissa vittnen motsade. Perry sänkte sitt fönster och sköt Foster fem gånger innan han körde iväg och ringde efter räddningspersonal.

Guvernören hade tidigare meddelat att han skulle benåda Perry, som är jude, så snart han fick en officiell begäran. Abbott meddelade om benådningen på torsdagen och sa att hans myndigheter hade genomfört en ”uttömmande granskning” av fallet och Perrys bakgrund.

Stark rätt till självförsvar

Beslutet av benådning har fått kritik från demokratiskt håll i Texas. Bland annat den demokratiske distriktsåklagaren Jose Garza har kritiserat beslutet:

— Styrelsen och guvernören har satt sin politik över rättvisan och gjort narr av vårt rättssystem. De borde skämmas, gnäller Garza.

Abbott å sin sida påpekar korrekt att delstaten har ”en av de starkaste ’Stand Your Ground’-självförsvarslagarna som inte kan ogiltigförklaras av en jury eller en progressiv distriktsåklagare”. ”Stand your ground”-lagar tillåter generellt en individ att använda dödligt våld om de tror att de är i omedelbar fara.

Enligt domstolshandlingar hade Perry veckor före skjutningen sökt efter platser för Black Lives Matter-demonstrationer och skickat meddelanden till vänner där han jämförde demonstranter med ”apor som kastar [bajs] på en djurpark”. I maj 2020, efter den kriminelle knarkafrikanen George Floyds död, skickade han ett textmeddelande där det stod: ”Jag kanske åker till Dallas för att skjuta plundrare”.