USA. På söndagskvällen urartade en Black Lives Matter-demonstration i Seattle till upplopp. Tolv poliser skadades och minst två personer greps vid sammandrabbningarna.

Antifa och BLM-aktivister samarbetade vid upploppet i Seattle på söndagskvällen. Även Amazon råkade ut för vandalerna. Skärmbild: Twitter.

En Black Lives Matter-demonstration urartade på söndagskvällen till upplopp i amerikanska Seattle. Butiker vandaliserades och plundrades samt skedde sammandrabbningar med polisen.

Enligt polisen gick en ”grupp personer” med basebollträn till attack runt tre timmar efter den ursprungliga demonstrationen avslutats. Gruppen ska enligt polisens talesman ha varit välorganiserad och gemensamt riktat in sig på specifika företag och regeringsbyggnader.

Journalisten Katie Daviscourt uppgav att det var terrororganisationen Antifa och BLM-aktivister som samarbetade i upploppet.

Flera butiker utsattes för skadegörelse, däribland Walgreens och Starbucks – den sistnämnda försökte demonstranterna även tända eld på. Också Amazon Go som är en kedja av obemannade livsmedelsbutiker som drivs av Amazon plundrades. En film visar hur en grupp demonstranter krossar fönster och täcker butiken med graffiti, bland annat med budskapet ”Raze Amazon” (Rasera Amazon).

Amazon skänkte den 3 juni 10 miljoner dollar till ett flertal organisationer som ägnar sig åt ”social rättvisa” och att ”förbättra livet” för amerikanska afrikaner. Organisationerna valdes ut med hjälp av Amazon’s Black Employee Network (Amazons svarta anställdas nätverk) med motiveringen att de bekämpar ”systematisk rasism genom det rättsliga systemet” och ”ägnar sig åt att utöka utbildnings- och ekonomiska möjligheter för svarta samhällen”.

Åtgärden hjälpte alltså inte utan även en av Amazons butiker råkade illa ut.

Efter att folkmassan tagit ut sin ilska på privat egendom rörde de sig mot det västra polisdistriktet där de kastade sten, flaskor och smällare mot polisen. Tolv av polismännen skadades och en fick föras till sjukhus.

Efter det tog sig demonstranterna till polisstationen i Östra distriktet där de krossade flera fönster och försökte tända eld genom att kasta in smällare.

Minst två personer ska ha gripits vid demonstrationen.


  • Publicerad:
    2020-07-20 11:05