FUNDRAISING Medan vittnen till händelsen i tunnelbanan den första maj beskriver ett väl motiverat och avvägt ingripande mot en aggressor, ropar vänsteraktivister i mainstreammedier DRÅP och MORD.

Måndag den första maj runt 15:30 utspelar sig ett mindre drama i New Yorks tunnelbana, på F- train vid East Houston and Lafayette Street Station. Den hemlöse svarte 30-årige narkotikamissbrukaren Jordan Nelly antastar, hotar och angriper sina medpassagerare. När den vite 24-årige marinveteranen Daniel Penny erfar vad som pågår, ingriper han till sitt eget och sina medpassagerares försvar.

Under ingripandet, där Kelly får assistans av två medpassagerare, drabbas Nelly av andnöd och avlider. Hetsande amerikanska medier utser reflexmässigt Penny till dräpare. Fallet med efterspel uppvisar stora likheter med ett annat rörande en viss George Floyd som knappt tre år tidigare under ett polisingripande i Indianapolis fick andnöd och avled. En händelse som ett antivitt etablissemang lyckades nyttja som motiv för en våg av antivitt våld främst i USA, men även i övriga västvärlden.

Juridisk fond hos välkänd crowdfunding-plattform

Donationer strömmar sedan en vecka tillbaka in till den juridiska fond, vilken inrättats för Penny – som alltså står anklagad för dråp med anledning av sin förmodade roll i Jordan Neelys död. Fonden, inrättad av Pennys juridiska team på crowdfunding-plattformen GiveSendGo, hade tidigt på måndagsmorgonen skrapat ihop 1,8 miljoner dollar och dess tillväxttakt tycks hela tiden öka. Den kommer att användas för att betala Pennys advokatarvoden för samtliga eventuella brottsanklagelser och civilrättsliga stämningar som kan uppkomma, såväl som andra utgifter relaterade till hans försvar. Överskjutande medel kommer att doneras till ett program för mental hälsa i New York City.

Plattformen blev allmänt känd under de kanadensiska lastbilschaufförernas bojkott förra året, när man trotsade den kanadensiska regeringens krav på att frysa medel avsedda för Freedom Convoy, som hade blockerat stora motorvägar i protest mot begränsningar av coronaviruset.

Penny överlämnade på fredagen sig själv till polisen på en polisstation i New York, där han ställdes inför rätta anklagad för dråp av andra graden. Om han döms riskerar han upp till 15 års fängelse. Neely, en hemlös man med över 40 tidigare arresteringar, ska ha brottats ned och försatts i ett strypgrepp av Penny och två andra medpassagerare. Han uppges ha avlidit efter att ha förlorat medvetandet under striden.

Dråpanklagelser efter påtryckningar, vittnen frikänner

Dråpanklagelserna mot Penny kom först efter intensiva påtryckningar från vänsteraktivister såsom Al Sharpton, alltsomoftast framförda i mainstreammedier. Vänsterextremisten Alexandria Ocasio-Cortez har i en rad medier gjort gällande att Penny bör åtalas för mord.

I New York Post beskriver en rad vittnen till händelsen i New Yorks tunnelbana den första maj Pennys ingripande mot Neely som väl motiverat och avvägt, medan man frånskriver den förre något som helst ansvar för den senares bortgång.