INFORMATIONSKRIG Rysslands utrikesministerium ser beskyllningarna från EU och västmedier om ryska angrepp på kraftverket som ogrundade anklagelser, vilka ska legitimera Kievs obstruktion av IAEA:s inspektörer.

Redan i början av mars beskyllde Kiev Moskva för angrepp på kärnkraftverket i Zaporizjzja, anklagelser som då befanns vara helt grundlösa, då anläggningen redan var i ryska händer och dessutom ännu helt intakt.

FN:s kärnkraftschef tillika atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi uttryckte för en vecka sedan i ett tal till organets styrelse en önskan om att dess experter ska få tillgång till kärnkraftverket, för att undersöka och belägga alla eventuella skador på anläggningen samt för att förebygga risker för ett haveri. När en uppsjö västliga medier, däribland Dagens Näringsliv, på måndagen rapporterade om ännu ett ”ryskt angrepp” på Zaporizjzja, så såg man sig nödgade att konstatera:

Uppgiften går dock inte att få verifierad av oberoende källor.

Sedan fortsatte man med att beskriva hur ”ryssarna” fick in fem träffar i ”kommandotrummet för kärnkraftverket, mycket nära en svetsavdelning och ett lager med strålningskällor”. Rysslands utrikesministerium bemötte samma dag denna krigsrapportering med påståendet att den ”motsäger fakta och tillåter Kiev att undergräva det Internationella atomenergiorganets ansträngningar för att få möjlighet att inspektera anläggningen”.

Kommentaren kom efter ett uttalande av EU på söndagen, där man fördömer den ”oprovocerade invasionen av Ukraina” och anklagar den ryska militären för att attackera ZNPP samt för att förhindra att kärnkrafts- och strålsäkerheten vid anläggningen upprätthålls.

— Västländer nedlåter sig återigen till direkta lögner och hävdar att hoten mot ZNPP skapas av Ryssland, säger det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova i ett uttalande publicerat på ministeriets webbplats, där hon fortsätter:

— Uppenbarligen motsäger detta de fakta som vi upprepade gånger har citerat, även inom säkerhetsrådets väggar. Det är obestridligt att attackerna mot stationen och Energodar utförs av ukrainska väpnade grupper som agerar på order från Kiev.

Selektiv information, ryssofobi och förvrängda fakta

Zakharova fortskred med en kommentar om att EU:s uttalande präglas av ”selektiv information” och är genomsyrat av ”uppenbar ryssofobi och förvrängda fakta.” Hon noterade att författarna till texten är helt besatta av det så kallade ryska hotet och använder det för att dölja sina egna utrikespolitiska misslyckanden genom att ”sätta ryssofobiska utrikespolitiska åsikter över såväl objektivitet som åtagandet att verka för icke-spridning och kärnsäkerhet.”

Taleskvinnan föreslog också att EU-politiker gör den här sortens uttalanden för att försöka tillvälla sig själva ”imaginära politiska poäng” samtidigt som Kiev ger klartecken för dem som kan och vill och resa hinder för en IAEA-inspektion av anläggningen.

— Vi uppmanar starkt Washington, Bryssel och andra huvudstäder – främst europeiska – att sätta ett stopp för det ansvarslösa spelet och alla intrigerna kring ZNPP och omedelbart förmå Kievs myndigheter att tvinga de sina att sluta beskjuta anläggningen och dess närliggande territorier, sade Zakharova och tillade att Moskva har ett nära samarbete med IAEA och kommer att göra allt som krävs för att ge dess specialister tillgång till kraftverket.

Belägen i den ryskhållna staden Energodar i södra Ukraina har anläggningen Zaporizjzja, det största kärnkraftverket i Europa, enligt rapporter utsatts för en rad attacker under de senaste veckorna. Moskva anklagar Kiev för att ha genomfört artilleri- och drönarangrepp mot anläggningen, och fördömer dessa operationer som ”kärnvapenterrorism”.

Ukraina hävdar dock istället att Ryssland ligger bakom angreppen mot anläggningen – i en komplott för att misskreditera Kievs styrkor – och man påstår samtidigt något motsägelsefullt att Moskva har stationerat trupper vid anläggningen för att ”skydda” den från fara.

FN har kallat de antagna attackerna ”självmordsbenägna” och har föreslagit att en IAEA-delegation ska skickas till platsen för att erbjuda tekniskt stöd och bidra till att en ytterligare eskalering undviks.

— Varje attack mot ett kärnkraftverk är suicidal. Jag hoppas att dessa attacker upphör och samtidigt hoppas jag att IAEA kommer att kunna få tillgång till anläggningen, sade FN:s kärnkraftschef Grossi för en vecka sedan i sitt anförande till IAEA:s styrelse.