UKRAINA FN:s expertgrupp är nu på väg för att inspektera kärnkraftverket Zaporizjzja, som sedan i mars är under rysk kontroll. Kärnkraftverket har utsatts för flera beskjutningar den senaste tiden, men undvikit allvarligare skador.

I Ukraina-krigets inledande skede tog ryska trupper kontroll över kärnkraftverket Zaporizjzja, som är Europas största kärnkraftverk och står för 20 procent av Ukrainas energiförsörjning.

Ukraina och Nato har anklagat Ryssland för att ha gjort kärnkraftverket till en militärbas, vilket strider mot internationell lag. Samtidigt har man också anklagat Ryssland för att beskjuta kärnkraftverket, vilket har avfärdats bestämt av Ryssland som hävdar att det är Ukraina som attackerar Zaporizjzja. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har också sagt att ryska soldater som ”gömmer sig på kärnkraftverket” är ”legitima mål” för både säkerhetstjänsten och Ukrainas armé, vilket inte har ändrat inställningen i väst att det är Ryssland som attackerar sina egna positioner.

Nu är dock FN:s expertgrupp IAEA på väg till platsen för att inspektera kärnkraftverket. Resan har dragit ut på tiden då Ryssland krävt att inspektörerna reser genom ryskt territorium så att deras säkerhet garanteras. Kiev har dock vägrat detta eftersom det vore att ”erkänna” att Ryssland kontrollerar Zaporizjzja.

”Vi måste skydda säkerheten på Ukraina och Europas största kärnkraftverk. Jag är stolt att leda det här uppdraget som kommer vara i Zaporizjzja senare i veckan”, skriver IAEA-chefen Mariano Grossi på Twitter.

Samtidigt vädjar Ryssland till omvärlden att sätta press på Ukraina att sluta attackera kärnkraftverket för att undvika en Tjernobyl-liknande katastrof.

— Vi anser fortfarande att alla länder har skyldighet att sätta press på den ukrainska sidan så att den slutar att äventyra den europeiska kontinenten genom att bomba kärnkraftverket Zaporizjzjas och dess omgivning, sa Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov under en pressträff på måndagen.

Besöket av IAEA säger Peskov är nödvändigt och att Ryssland har ”väntat på detta uppdrag under lång tid”.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har inför besöket sagt att Ukraina kräver att ryska trupper retirerar från området och att man förväntar sig att IAEA kommer fram till att ”Ryssland utsätter hela världen för risken för en kärnkraftsolycka” genom att ockupera kärnkraftverket.