UKRAINA Under helgen utsattes det ryskkontrollerade kärnkraftverket i Zaporizjzja återigen för beskjutning. Trots att kärnkraftverket ockuperas av ryska styrkor påstår Ukraina fortsatt att ryssarna attackerar sig själva.

Strax efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 tog ryska trupper kontroll över kärnkraftverket i Zaporizjzja, som är Europas största och stod för 20 procent av Ukrainas energiförsörjning.

Sedan november 2022 har ukrainska trupper i omgångar attackerat kärnkraftverket, samtidigt som man anklagar ryssarna för att använda området som en militärbas. Dessutom hävdar Kiev att det är Ryssland som attackerar sig själva.

I helgen ska tre explosioner ha skett vid kärnkraftverket och inspektörer från FN:s internationella atomenergiorgan IAEA har bekräftat att området angreps av drönare.

— Övervaknings- och kommunikationsutrustning verkar ha varit målet. Medan inspektörerna var på taket till reaktor sex agerade ryska styrkor mot vad som verkade vara en inkommande drönare. Det följdes av en explosion nära reaktorbyggnaden, säger IAEA-chefen Rafael Grossi i ett uttalande.

— De är en kraftig eskalering. Sådana hänsynslösa attacker ökar risken för en stor kärnkraftsincident och måste upphöra omedelbart, fortsatte han.

Inga kritiska skador ska ha inträffat på kärnkraftverket, men Grossi betonar likväl att det rör sig om ”en allvarlig incident som hade potential att äventyra reaktors säkerhet”.

Kremls talesman Dmitrij Peskov höll på måndagen en pressträff där kan kallade attacken för en ”farlig provokation”, skriver RT.

— Personalen [från IAEA] som är på plats fick tillfälle att bevittna dessa attacker, så det är en väldigt farlig praxis som kan få mycket dåliga, negativa konsekvenser i framtiden, sa Peskov.

Andrij Kovalenko, som är chef för Ukrainas center för att motverka desinformation, hävdar enligt The Guardian i ett utspel att ryssarna återigen attackerade sig själva ”med drönare, låtsandes att hotet mot kraftverket och atomsäkerheten kommer från Ukraina”.