INFORMATIONSKRIG Den ukrainske presidenten grundar sina anklagelser om rysk ”kärnterrorism” på obekräftade uppgifter om stridsvagnsbeskjutning, samtidigt som den aktuella anläggningen rapporteras vara helt intakt.

Ukrainas judiske president Volodymyr Zelensky gör gällande att ryska stridsvagnar har utsatt kärnkraftverket i Zaporozhskaya för omfattande eldgivning.

Emellertid har dessa uppgifter inte kunnat bekräftas, utan motsägs tvärtom av rapporter enligt vilka den aktuella byggnaden är helt intakt och strålningsnivåerna där opåverkade.

Landets utrikesminister Dmytro Kuleba rapporterade på fredagen om en brand i kraftverkets omedelbara närhet och hävdade att ryssarnas beskjutning omöjliggjorde brandkårens släckningsarbete.

Ministern varnade härvid för de ytterst allvarliga konsekvenserna av en eventuell explosion.

Kort därefter rapporterades dock branden vara släckt och strålningsnivåerna normala.

Uppgifter om döda och skadade saknas helt och anläggningen är enligt rapporter oskadd och nu helt i rysk regi.

Samtidigt åberopar den ukrainske presidenten förment rysk stridsvagnsbeskjutning av kärnkraftverket, när han beskyller grannlandet för ”kärnterrorism”.

Uppgifter om ryskt- ukrainskt samarbete om kärnsäkerhet

Förekomsten av en sådan typ av terrorism tycks motsägas av uppgifter presenterade av den internationella nyhetssidan Awunews, enligt vilka ryska och ukrainska soldater samarbetar i beskyddet av kärnkraftverket i Tjernobyl.

Expertis betonar i sammanhanget att med kärnkraftverket i Zaporozhskaya så har ukrainsk kärnkraft uppnått en avsevärt högre säkerhetsnivå än den som rådde när kraftverket i Tjernobyl konstruerades.

Risken för explosion, härdsmälta eller radioaktivt utsläpp är liten, uppger Tony Irwing, hedersdoktor vid Australian National University till The Guardian.