UTRIKES För femte dagen i rad följer Nordfront utvecklingen i Ukraina.

Nordfront fortsätter idag följa utvecklingen i Ukraina. I skrivande stund verkar inte speciellt mycket ha hänt, bortsett från att explosioner återigen rapporterats i eller kring Kiev och Chernihiv.

Under gårdagen genomfördes också en folkomröstning i Vitryssland om landets grundlag, som enligt uppgifter i medier slutade med att landet numera tillåter ryska kärnvapen att stationeras i landet.

Det mest intressanta vid gårdagens slut var amerikanska uppgifter om att ryska förstärkningar landsatts väster om Mariupol, i kombination med uppgifter från en brittisk journalist om att staden skulle vara omringad. Under kvällen gick ryska trupper in i staden Berdyansk vid kusten, efter att i förrgår ha intagit flygplatsen norr om staden.

Flera medier rapporterade även om en fem kilometer lång rysk militärkonvoj nordväst om Kiev, varför ryska angrepp mot staden väntas.

Ytterligare nyheter är att ryska angrepp enligt Ukrainska Pravda väntas vid Mykolaiv från Kherson. Huruvida Kherson fallit i ryska händer eller bara omringats är något oklart.

Nedan en karta som ska visa situationen vid gårdagens slut:

Uppdatering 07:30

Det pågående utegångsförbudet i Kiev har hävts tillfälligt, rapporterar Aftonbladet. Detta för att människorna i staden ska kunna bunkra förnödenheter under dagen.

Ikväll kommer utegångsförbudet åter att börja gälla och alla matvaruaffärer stänga, då man förväntar sig fortsatt hårda strider.

Det sägs även att den ryska rubeln ”sjunker som en sten” på grund av de kraftiga ekonomiska sanktioner som riktats mot Ryssland. Rysslands centralbank har också satt stopp för alla utlänningar att sälja sina investeringar.

Uppdatering 08:30

Det verkar under morgonen ha varit lugnt i Ukraina. En förklaring till detta kan vara att samtal idag ska hållas mellan Ryssland och Ukraina.

Enligt New York Times ska ryska legosoldater från Wagner Group också ha skickats in i Kiev på jakt efter Ukrainas president Volodomyr Zelenskij. Under lördagsmorgonen uppges ett utgångsförbud ha införts som varade i 36 timmar.

Uppdatering 09:30

Enligt ukrainska uppgifter utspelade sig under natten strider i Tokmak i södra delarna av landet, med resultatet att ryssarna ska ha retirerat till stadens södra utkanter. Staden ligger i närheten av Mariupol och Berdyansk, varav den senare intagits av ryska styrkor. Uppgifterna kan tala emot att Mariupol skulle vara omringat, något som under gårdagen rapporterades av en brittisk journalist.

Uppdatering 10:30

Ryska trupper ska enligt uppgifter röra sig från Borodyanka mot Makariv utanför Kiev. Strax söder om Makariv ligger en viktig motorväg som förbinder Kiev med västra Ukraina.

Uppdatering 10:40

Den ukrainska delegationen har anlänt till platsen för samtalen med Ryssland, rapporterar Ukrainska Pravda. Den ukrainska sidans mål uppges vara vapenstillestånd och att ryska styrkor ska lämna landet.

Uppdatering 11:55

Ryska styrkor ska ha tagit kontroll över det viktiga ukrainska kärnkraftverket Zaporozhskaya. Detta rapporterar både RT och västerländska medier.

Enligt ett pressmeddelande från det ryska försvarsministeriet har man tagit över den dagliga driften av kärnkraftverket, som är i gott skick och utan avvikelser vad gäller strålning.

Sedan tidigare har Ryssland tagit kontroll över Tjernobyl-området och enligt ryska uppgifter ska man ha slutit någon slags överenskommelse med de ukrainska trupper som vanligtvis vaktar området. För att upprätthålla säkerheten hävdar Ryssland att man hjälps åt att övervaka anläggningen och strålningsnivåerna.

I ett nytt uttalande har Ukrainas president Volodomyr Zelenskij krävt att landet med omedelbar verkan får gå med i EU.

— Ukrainare har visat världen vilka vi är. Européer inser att våra soldater kämpar för vår nation och även för hela Europa. För fred åt alla, för varje nation och för EU, säger presidenten.

En av de frågor som med stor säkerhet diskuteras under de pågående förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina vid den vitryska gränsen är dock Rysslands krav på neutralitet för Ukraina.

Uppdatering 12:15

Enligt nyhetsbyrån APF, som anger FN som källa, har cirka 500 000 flyktingar lämnat Ukraina sedan krigets start. Över hälften av dem befinner sig i Polen.

Uppdatering 12:25

Nya uppgifter gör gällande att den rysk-judiske oligarken Roman Abramovitj enligt ukrainskt önskemål deltar på förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina i Vitryssland.

Enligt Aftonbladet är Abramovitj en av världens 150 rikaste människor och sedan 20 år ägare av fotbollslaget Chelsea FC. Den judiske oligarken ska dock under lördagen meddelat att han ”släpper kontrollen” över laget, troligtvis då ägarskapet blir svårt med tanke på spänningarna mellan Ryssland och väst.

I talet som tidigare hölls av Ukrainas president Zelenskij, där denne krävde ett omedelbart EU-medlemskap, meddelade han även att han är beredd att släppa ut människor ur ukrainska fängelser ifall de är beredda att strida för Ukraina.

Han uppmanade även ryska soldater att ge upp och lämna Ukraina.

— Överge er utrustning. Ge er av. Tro inte på era befälhavare, eller propaganda. Rädda era liv, uppmanade presidenten.

Uppdatering 15:30

Under dagen har ryska styrkor, enligt ukrainska uppgifter, beskjutit ett antal städer med artilleri.

Personalen på den amerikanska ambassaden i Minsk har nu också packat ihop och ska lämna landet. De anledningar man för fram är bland annat att man inte ser Vitryssland som en självständig aktör efter att landet nyttjats som utgångspunkt för ryska invasionsstyrkor.

Ryska styrkor verkar satsa på att omringa staden Mariupol. En källa till en amerikansk krigsreporter vittnar om att ryssarna går in hårt i området.

Uppdatering 16:35

Borgmästaren i staden Kupyansk är enligt ukrainska mediauppgifter nu åtalad för landsförräderi.

Uppdatering 17:30

Kupyansks borgmästare har enligt ukrainsk media gripits.

Uppdatering 18:10

Samtalen mellan Ukraina och Ryssland har nyligen avslutats. Samtidigt har det precis börjat komma rapporter om explosioner i Kiev.

När mötet i Belarus avslutades bestämde parterna att man skulle mötas igen för fortsatta diskussioner. Det verkar således som att man inte kommit överens om något, men samtidigt inte heller som att man står så långt ifrån varandra att fortsatta samtal är fruktlösa.

Charkiv ska ha varit under hård attack under tiden som förhandlingarna pågick. Enligt ukrainska källor ska ett dussintal människor ha dödats i raketattacker mot staden, som ligger bara 40 kilometer från de ryska gränsen.

Uppdatering 19:45

En av de ukrainska förhandlarna som deltog i dagens möte i Ryssland har kommenterat utgången av mötet. Det rör sig om Mykhailo Podolya, rådgivaren till Ukrainas president Volodomyr Zelenskij.

”Tyvärr är den ryska sidan fortfarande extremt partisk gällande den destruktiva process som man har inlett”, skriver Podolya i ett uttalande på sociala medier.

Man har trots detta beslutat sig för att träffas igen för att fortsätta diskussionerna. Ukraina har dock tidigare gett besked om att ett eldupphör och en rysk reträtt från Ukraina, inklusive Donbass och Krim, är en minimikrav. Något som det inte är troligt att Ryssland ens kommer att överväga.

Samtidigt ska flera kraftiga explosioner ha hörts öster om Kievs centrum. Dessa ska ha varit de kraftigaste hittills under måndagen. Nya uppgifter gör också gällande att en ny gigantisk rysk militärkonvoj, 27 kilometer lång och bestående av stridsvagnar, pansarbandvagnar och artilleripjäser är på väg mot det omringade Kiev.

Kievs borgmästare har också deklarerat ett totalförbud av försäljning av alkohol i staden som träder i kraft vid midnatt.

Borgmästaren i den södra ukrainska staden Mykolayiv ska ha gått ut och varnat för att ryska trupper är på väg till staden, rapporterar Aftonbladet. Han uppmanar invånarna i staden att göra motstånd mot fienden.

Uppdatering 20:20

Ukraina försöker muta ryska soldater att lägga ned sina vapen genom att erbjuda dem amnesti och 5 miljoner rubel, motsvarande cirka 500 000 kronor.

”Vi erbjuder ryska soldater ett val: Att dö i ett orättfärdigt krig eller full amnesti och fem miljoner rubel i kompensation ifall de lägger ned sina vapen och kapitulerar frivilligt”, skriver Ukrainas försvarsminister Oleksii ReznikovTwitter.

Just nu pågår också ett extrainsatt möte med FN:s generalförsamling. Mötet inleddes med en tyst minut för Ukraina, följt av att Generalförsamlingens ordförande Abdulla Shahid krävde eldupphör i konflikten.

Under mötet, som beräknas pågå under flera timmar, ska FN:s 193 medlemsländer få säga sitt om kriget. Senare under veckan kommer man att rösta om en resolution.

Uppdatering 20:50

Ryssland har nu kommenterat införseln av vapen till ukrainska styrkor från diverse västländer, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

I ett uttalande från som citeras av nyhetsbyrån skriver det ryska utrikesministeriet:

Det kommer att bli ett hårt svar på EU:s agerande. Ryssland kommer att fortsätta att säkra framgångarna av det vitala nationella intresset oavsett deras sanktioner och hot. Det är dags att de västerländska nationerna inser att deras fullkomliga dominans i den globala ekonomin är borta.

EU-medborgare och agenter som är involverade i leveransen av dödliga vapen, bränsle och olja till Ukraina kommer att bära ansvar för alla de konsekvenser som kommer av sådana handlingar under den pågående särskilda militära operationen. De måste förstå hur farliga dessa konsekvenser dessa är

Uppdatering 21:10

Under den pågående extrainsatta mötet med FN:s generalförsamling bedyrar Rysslands FN-ambassadör Vasily Nebenzia att man inte har några planer på att ockupera Ukraina, rapporterar RT.

— En ockupation av Ukraina finns inte med i våra planer. Syftet med denna särskilda operation är att skydda människor som har utsatts för övergrepp och folkmord av Kiev-regimen under de senaste åtta åren. Därför är demilitariseringen och denazifieringen av Ukraina nödvändig, säger ambassadören.

Han menar vidare att Ryssland försvarar sig mot Ukraina, som han påstår försöker skaffa kärnvapen.

Inget annat land har accepterat Rysslands narrativ om ett folkmord i östra Ukraina och det enda exempel som Nebenzia tycks komma med är när 40 människor som protesterade mot Maidan-kuppen brändes inne i en byggnad i Odessa.

Ryssland vill dock ha upprättelse för dessa och även ställa de ansvariga för massmordet till svars.

Ukrainas FN-ambassadör Sergiy Kyslytsya vill dock inte kännas vid det ryska narrativet.

— Alla vet att det är Ryssland och Ryssland allena som startat detta krig, kontrade den ukrainske ambassadören.

Twitter har samtidigt meddelat att man kommer att märka samtliga inlägg som länkar till rysk media med koppling till den ryska staten. Dessa inlägg kommer automatiskt att få en etikett som säger att den ”länkar till en rysk statlig mediewebbplats”.

Uppdatering 21:45

Nyhetsbyrån Interfax har nu översatt ytterligare delar av det pressmeddelande från det ryska utrikesministeriet där man varnade för ”allvarliga konsekvenser” för alla som sänder vapen till Ukraina:

Beslutet att börja förse ukrainska militarister med dödliga vapen, som EU tog den 27 februari, avslöjar en dold sanning. Det markerar också slutet på europeisk integration som ett "pacifistiskt" projekt med syfte att förena europeiska folk efter andra världskriget. EU har fullständigt tagit ställning för regimen i Kiev, som har haft en folkmordspolitik mot en del av sin egna befolkning.

[...]

En annan myt som EU planterade tidigare - påståendet att de ensidiga restriktionerna, som är olagliga utifrån internationell lag, inte är riktade mot det ryska folket - har också motbevisats.

Från USA kommer nyheter om att man utvisat tolv ryska diplomater från landet. Nyhetsbyrån Reuters skriver att Rysslands FN-ambassadör Vasily Nebenzia lyfte frågan under kvällens möte med FN:s generalförsamling.

Enligt Nebenzia har de ombetts att lämna landet senast den 7 mars och han meddelar att Ryssland kommer att svara ”enligt diplomatiskt sed”, vilket troligtvis innebär att Ryssland kommer att utvisa amerikanska diplomater.

Den ryske ambassadören beskriver agerandet som ”fientligt” och ett brott mot USA:s uppdrag som värdland för FN.

USA:s FN-ambassadör Richard Mills kommenterade beslutet på samma möte:

— De diplomater som har blivit ombedda att lämna USA var involverade i aktiviteter som inte är förenliga med deras ansvar och skyldigheter som diplomater.

Enligt Mills utvisades de för så att de ”inte kan skada värdlandets nationella säkerhet” och att beslutet tagits i full överensstämmelse med FN:s högkvarter.

Liverapportering avslutad

Nordfront avslutar härmed dagens liveuppdatering om krigets Ukraina. Liverapporteringen kommer att återupptas om något drastiskt sker, som behöver regelbunden uppdatering. Annars fortsätter vi självklart att följa och skriva om händelserna i Ukraina i vår vanliga nyhetsrapportering, som rent naturligt kommer att ha stor fokus på kriget så länge det pågår.

Från Nordfronts sida vill vi förstås tacka alla våra läsare för alla tips, all feedback och för ert stora intresse under dessa dagar och att ni valt att ta del av rapporteringen från oss. Vi arbetar ständigt hårt för att ge en så objektiv och nyanserad bild av händelserna som möjligt.

Glöm inte att stödja Nordfront som helt drivs genom ideellt arbete. Det gör man enklast genom att swisha en gåva till: 072-875 04 27.