UKRAINA Enligt Ryssland har alla soldater som gömde sig i stålverket Azovstal i Mariupol nu kapitulerat. Totalt beräknas cirka 2 400 personer ha hållit ut i stålverket i över en månad.

Det ryska försvarsministeriet meddelade på fredagen att man ”befriat” det gigantiska stålverket Azovstal i den ukrainska hamnstaden Mariupol, som sett de mest utdragna och hårda striderna sedan krigets början i februari.

Där höll cirka 2 400 ukrainare och utländska frivilliga ut i över en månads tid, efter att trupper från Donetsk folkrepublik och Tjetjenien lyckades ta kontroll över staden i april.

Rysslands president Vladimir Putin beordrade dock att inte storma stålverket, utan istället försöka förmå de som befann sig i det att kapitulera. I omgångar har soldater också kapitulerat och i samarbete med bland annat Röda korset har Ryssland också lyckats evakuera civila från området, som enligt många vittnesmål hölls kvar mot sin vilja.

Under tisdagen ska dock den ukrainska generalstaben och president Volodomyr Zelenskyj ha beordrat – alternativt gett tillåtelse till – de kvarvarande soldaterna att kapitulera. Något man inte tillåtit tidigare.

Enligt Zelenskyj behövde Ukraina ”sina hjältar vid liv” och den ukrainska generalstaben hävdade att garnisonen ”har slutfört sin tilldelade stridsuppgift”.

Sedan dess har stålverket tömts i omgångar och de soldater som kapitulerat har förts till områden som kontrolleras av Donetsk folkrepublik där de antingen fängslats som krigsfångar eller lagts in på sjukhus under Röda korsets översyn. Enligt den ryska regeringens talesman Dmitry Peskov kommer de som kapitulerat att behandlas enligt Genevé-konventionen, även om vissa ryska politiker högljutt kräver att ”nazistterroristerna” ställs inför rätta.

RT hävdar också att befälhavaren för Azovbataljonen fick föras bort i ett bepansrat fordon för sin egen säkerhet, då en uppretat folkmassa i Mariupol ville konfrontera honom angående förbrytelse mot invånarna som man menar att Azovbataljonen gjort sig skyldiga till.

När Ryssland och dess allierade nu har kontroll över hela Mariupol har man lyckats säkra en viktig landbrygga mellan Donbass och Krim, vilket enligt många har blivit ett viktigt mål för Ryssland under kriget.